Mets 2009

Mets 2009

Val 147
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

METS 2009 – 1

Vsakokratni obisk največjega navtičnega sejma opreme METS v Amsterdamu nas navdaja z večjim ponosom. Ne samo, da se število slovenskih razstavljavcev povečuje, ampak so vidno opaženi v množici drugih in zanimanje za njihove tehnične rešitve je veliko. Poleg tega pa je bil eden izmed njih spet nominiran za najboljši dosežek v svoji kategoriji.

Bistvo tega sejma je v tem, da je to osrednji svetovni sejem, kjer izdelovalci vseh možnih vrst opreme in storitev za plovila oziroma počitniško navtiko predstavljajo svoj izdelavni program. Že samo pojavljanje na sejmu je določena nuja, če kdo želi postati pomembnejši člen navtične industrije vsaj v evropskem, če ne v svetovnem prostoru. Ta sejem pa izdelovalci največkrat uporabijo tudi za namen predstavljanja svojih novosti, od katerih se jih kar večina prime, na nekatere pa organizator oziroma njegova komisija posebej opozori z nominiranjem za najboljši izdelek v kategoriji.

Pa pojdimo lepo po vrsti in najprej predstavimo slovensko zastopstvo, potem pa kratek pregled bolj opaznih tehničnih novosti. Teh je bilo kar nekaj, pri čemer nekatere niso popolnoma nove (že videno na prejšnjih sejmih) ali pa so tudi takšne, ki zanimajo bolj industrijo plovil. Zagotovo pa smo kakšno tudi spregledali, kar pa ni čudno ob izjemnem številu razstavljavcev. Pa še nekaj je pomembno: obiskovalcev sejma iz Slovenije je bilo veliko, kar kaže na veliko zanimanje podjetij za novosti in sklepanje novih poslovnih vezi, kljub recesiji v navtični ponudbi.

ROTO d.o.o.

Podjetje iz Prekmurja je že uveljavljen in prepoznaven udeleženec sejma in kot izdelovalec navtičnih izdelkov iz poliuretana. Poleg različnih zahtevnih rezervoarjev za vse vrste srednjih in velikih plovil, izdelujejo vrsto malih čolnov, kot so kanuji, kajaki, pomožni čolni in še kaj. V prihodnosti načrtujejo še več usmeritev v malo navtiko in pričakujemo, da bodo dali na trg še kakšno majhno plovilo (na primer jadrnico razreda optimist), ki bi bilo uporabno za jezera in morja.

FOTO: 9535

EMA d.o.o.

Že na sejmu pred dvema letoma so predstavili napravo »Blue Traker 2200«, ki omogoča hibridno, integrirano podatkovno komunikacijo med plovilom in bazo podatkov na spletu, s čimer je omogočen popoln nadzor nad lokacijo ter vsem dogajanjem na plovilu, ki ga je možno meriti. Posebnosti te naprave je več, za sedaj dve najpomembnejši: deluje v vseh območjih sveta, tudi na obeh polih, ob obalnem področju pa avtomatsko uporablja najcenejšo dosegljivo komunikacijo (GPRS). Pomembno je, da je naprava izjemno robustna in da zdrži temperature do -250 Celzija tudi ob močnem vetru. Uporabnost te naprave je na vseh plovilih, ki jih želimo spremljati, še zlasti pa na komercialnih, med katera štejemo tudi čarter plovila.

Podjetje EMA je to napravo razvilo kot nadaljevanje razvoja sistema za nadzor nad kontejnerji in načrtujejo, da bodo našli svoj krog uporabnikov tudi v poslovno-turističnem delu navtične industrije. Tokrat so predstavili profesionalno AIS napravo, ki je v celoti integrirana v preizkušeno ohišje na jamboru, v plovilu so samo komande. Druga novost je nadzorni sistem za merjenje porabe goriva, kar je za velika plovila izjemno pomembno in se lahko plovba optimizira do popolnosti.

FOTO: 9445 in 9446

ASTEL d.o.o.

Podjetje iz Primorske se je tokrat drugič pojavilo na sejmu METS, saj so ocenili, da je čas, da svoje znanje predstavijo tudi širšemu krogu, saj je slovenski trg za poslovni uspeh premajhen za preživetje. Predstavljali so tri produkte: LED žaromete za osvetljevanje podvodnega dela plovila, sistem nadzora plovila preko GSM omrežja ter brezžični upravljalnik naprav na plovilu (sidrni vitel, bočni vijak in še kaj). Osrednjo pozornost predstavlja njihov nov produkt, to je nova serija LED podvodnih svetilk, ki so hkrati izjemno močne in obenem omogočajo zelo varno montažo brez velikih lukenj v trupu. Zunanji del svetilke pa je majhen in nudi zanemarljiv odpor vode, zaradi česar je uporabna tudi pri jadrnicah.

FOTO: 9468 in 9471

YACHT INTERIOR BOBIČ

Gre za uveljavljeno mizarsko podjetje Bobič iz Novega mesta, ki je med poznavalci že dlje časa vodilno pri izdelavi notranjosti razkošnih plovil. Na sejmu se pojavljajo drugič in verjetno ne zadnjič, saj je to eden od pomembnejših načinov, da ostanejo v igri ponudnikov notranje opreme luksuznih plovil, v glavnem megajaht. Za uvrstitev na sejemski del za megajahte so čakali kar nekaj let, saj je za ta segment ponudbe veliko zanimanje in precejšnja konkurenca. Odlikuje jih visoka kakovost izdelkov ter prilagodljiv in celosten pristop od načrtovanja do izvedbe.

FOTO: 9475

LE TEHNIKA d.o.o.

Podjetje, ki je iz bližnje preteklosti bolj poznano na področju klasične telefonije, se je usmerilo tudi v navtične vode in drugič predstavilo na tem sejmu. Svojo priložnost iščejo na področju navtične hidravlike za pogon različnih podpornih sistemov, v prihodnosti morda tudi za primarni pogon. Na sejmu so kot osrednji del razstavljali konstrukcijo dvižne kobilice.

FOTO: 9612

ELEKTRO ŠTUMPFL d.o.o.

Pri nas že uveljavljeno podjetje za električne napeljave na plovilih se je po daljšem prizadevanju uspelo uvrstiti med razstavljalce, čeprav so se prijavili že eno leto pred tem, kar kaže na izjemno konkurenco in boj na trgu že v fazi, ko si želi nekdo izboriti šele sejemski prostor, kaj šele delež v prodaji. Glede na odziv pričakujemo, da jih bomo na sejmu videli še naslednja leta.

FOTO: 9462

GS d.o.o. iz Črne vasi pri Ljubljani

Za nastop na sejmu so se odločili prvič in že takoj na začetku so ne samo uspeli z nastopom, ampak je bil njihov izdelek, zložljiva pasarela iz kompozitnih materialov, nominiran za najboljši dosežek v svoji kategoriji. To pomeni veliko, saj je to informacija prihodnjim kupcem, da gre za dober izdelek, ki je razstavljen na posebnem razstavnem prostoru med vsemi nominiranci. Hkrati pa razstavljalci nominacijo posebej predstavijo na svojem prostoru, kar dodatno pritegne morebitne kupce. Moramo pa reči, da imajo v tem podjetju zanimive ideje, ki jih bodo verjetno predstavili že v naslednjem letu, upamo, da tudi na tem sejmu.

FOTO: 9485

MARINA PLANET d.o.o.

Pri nas širšemu krogu manj poznano podjetje, saj je njihov izdelavni program usmerjen k marinam in podobnim kupcem. Na sejmu so sodelovali skupaj z italijanskim partnerjem v celostni ponudbi opreme za marine, pri čemer je njihov fokus programska in elektronska oprema za vodenje, organizacijo dela ter tudi nadzor plovil v marinah. Nadejajo se, da bodo s svojim nastopom našli kupce tudi širše iz kroga sosednjih držav.

FOTO: 9513

HELLA MARINE d.d.

Tudi podjetje »Hella marine« nekako omenjamo med domačimi ponudniki, čeprav je sedež podjetja na Novi Zelandiji. Pri nas je del podjetja, ki z razvojem na svojem področju tudi prispeva k razvoju navtičnih izdelkov.

Lanskoletno obljubo so držali in na sejmu predstavili svoj novi izdelek, to je navigacijska luč za jadrnice, v kateri so integrirani LED tribarvna svetilka, LED sidrna luč in integriran smernik za veter (windex). Sam izdelek bomo predstavili v eni od naslednjih številk, saj predstavlja zanimivo rešitev za veliko jadrnic, ki jim na vrhu jambora že zmanjkuje prostora, hkrati pa bi lastniki želeli imeti kakovostne, odporne in dobro vidne luči z majhno porabo elektrike.

FOTO: 9508