Merjenje nivoja tekočin

Merjenje nivoja tekočin

Val 162

novi načini

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Vprašanje:

Imam motorno barko, staro nekaj let, in letos mi je odpovedal merilnik nivoja goriva (dizel). Rezervoar je iz polietilena in ker je vdelan pod pohištvo, ga ne morem vzeti ven. Da bi kupil enak merilnik, kot je bil do sedaj, to so mi odsvetovali. Vseskozi sem imel težave, nikoli ni deloval zanesljivo. Sedaj kontroliram nivo goriva po občutku (ročno z merilno palico), kar pa je vse prej kot pametno. Kakšno rešitev predlagate?

Odgovor:

Zelo pogosta težava, še zlasti pri plovilih, kjer izdelovalci varčujejo na vsakem koraku in vgrajujejo cenene inštrumente, ki delajo kakšno leto ali dve, potem so pa samo tvorci živčne vojne, slabe volje in iskanja prilagojenih rešitev.

Pa tudi za takšne primere se najde zdravilo. V osnovi poznamo več tipov merilnih inštrumentov in po izkušnjah so najboljši tisti, ki imajo najmanj premikajočih delov. Najslabše se obnesejo inštrumenti, ki imajo merilni plovec na kakšni ročici. Rešitev je preprost, vendar v rezervoarjih z veliko gibanja tekočine manj primerna, saj hitro pride tudi do mehanskih poškodb. Poleg tega je delovno okolje dokaj agresivno (še najmanj pri gorivih) in hitro pride do poškodb zaradi galvanskega člena oziroma vpliva korozivnih spojin v rezervoarjih. Tu velja posebej izpostaviti težko okolje v rezervoarjih odpadnih in fekalnih voda, kjer se tudi pri najbolj odpornih kovinah kmalu pokažejo posledice.

V zadnjih letih so se čedalje bolj začeli uveljavljati senzorji na bazi ultrazvoka. Čeprav imajo nekatere pomanjkljivosti (mrtev pas pod vrhom rezervoarja na primer), so dokaj priljubljeni, ker nimajo nobenih gibljivih delov, na vrhu rezervoarja pa je potrebno samo izvrtati ustrezno odprtino.

Še bolj zanimivo rešitev je ponudilo slovensko podjetje Navis (v preteklosti je bilo poznani po izdelavi osnovnih merilnih inštrumentov). Gre za merilni sistem, pri katerem ni potrebno prav nič posegati v rezervoar. Na boke rezervoarja (ne sme biti kovinski) se namestita (prilepita) dve kovinski elektrodi v obliki traku in se povežeta z merilnim inštrumentom. Ta potem brezžično pošilja podatke na prikazovalnik, ki ga lahko namestimo kjer koli na plovilu. Omenjen sistem je bil v Valu že predstavljen in ga sedaj omenjam predvsem zaradi tega, ker je idealna rešitev za probleme, ki jih je opisal bralec v vprašanju. Ni potrebno nobeno vrtanje in ni potrebno tudi nobeno vlečenje signalnih kablov, ampak se elektrodi in škatlico z elektroniko samo nalepita na steno rezervoarja (po želji se to lahko fiksira tudi s kakšno peno) in vključita. Akumulator bo po zagotovilu izdelovalca zdržala vsaj 5 let, kar je popolnoma dovolj za naše potrebe. Če pa inštrument v času mirovanja plovila izključimo, bo akumulator zdržal še veliko dlje.