Mercedes-Benz GLE – grandioznost terenske trikrake zvezde

Mercedes-Benz GLE – grandioznost terenske trikrake zvezde

Val 239
AVTOR Željko Purgar
FOTO arhiv Mercedes-Benz

Mercedes-Benz GLE je bil velik tako navzven kot navznoter že doslej, vendar manjša zunanja širina in višina ob večji notranji širini v višini ramen in v višino do stropa zadaj vsekakor potrjujejo njegovo vsesplošno preobrazbo, zazrto v prihodnost. GLE namreč ne odgovarja le na današnje izzive. Z marsičem odkriva, kam bodo tovrstna velika prestižna športno uporabna vozila zapeljala v prihodnje.

Kljub večji notranji prostornosti je novi GLE bolj aerodinamičen, torej energetsko učinkovitejši. Zato ni cestni mastodont. Kljub svoji zajetnosti je eleganten, okreten, odziven in vodljiv, oblikovno pa posebej sodobno skladen tako navznoter kot navzven. A ob vsem ohranja terensko grandioznost, označeno z nezmotljivim Mercedes-Benz slogom.

Po novem je GLE na voljo tudi s sedmimi sedeži. Ob tem je prvo terensko vozilo s šestimi, povsem električno nastavljivimi sedeži. Električno nastavljiva, v dolžino za 10 cm je tudi zadnja sedežna klop. Panoramska streha je za 50 odstotkov večja kot pri GLE prejšnjega rodu. Prostoren, udoben in uglajen je GLE sočasno tudi bolj uporaben. Prtljažnik in nakladalna površina sta v širino zrasla za 72 mm, v globino za 105 mm. V osnovi meri prtljažnik 630 litrov, ob električnem pomiku zadnje klopi v skrajno lego naprej pa 825 litrov. Kaj več bi si sploh lahko želeli za uglajeno, a prostorsko nadvse funkcionalno vozilo za aktivno preživljanje prostega časa? Tudi za načine, povezane z vodnimi športi, jadranjem, supanjem in vsem ostalim, kar zahteva sorazmerno zajetno opremo.

Še posebej ne sme novega GLE spregledati nihče, ki si želi pravšnje vozilo za vleko prikolice s plovilom. …

 

Zakaj je tako, si lahko preberete v majski številki revije Val navtika.