Melges 40 Grand Prix

Melges 40 Grand Prix

Val221

Alessandro Rombelli zmagovalec na Melges 40

Jadralni klub Costa Smeralda je v mesecu juniju v Porto Cervu na Sardiniji gostil regato z novimi monotipi razreda Melges 40. Prvi tovrstni dogodek je požel veliko mero zanimanja, saj je povsem na novo zasnovana jadrnica presežek inovativnosti pri monotrupnih jadrnicah tega velikostnega razreda. Zmago je osvojila jadrnica Stig s krmarjem Alessandrom Rombellijem, kjer jadra tudi slovenski predstavnik in odličen jadralec Iztok Knafelc.

Povsem nov melges s 40-čevlji je obrnil nov list v zgodovini monotipnih jadrnic. Taktik na eni od jadrnic Melges 40 s pomenljivim imenom Inge from Sweden, Vasco Vascotto, je dejal: »Je seksi, hitra in drugačna«. Temu lahko pritrdimo, če je seveda imel v mislih jadrnico, in dodamo, da je Melges 40 poleg agresivnega zunanjega izgleda prav toliko tehnično zanimiva. Trup in palubo, narejena iz epoksija s pomočjo vakuumske infuzije in dodatki ogljikovih vlaken, dopolnjuje sredica iz pene, medtem ko je zunanjost trupa in palube v belem gelcoatu. Posebnost je nagibna kobilica, ki lahko iz ene skrajne točke (45 stopinj) v drugo pride v 15 do 20 sekundah in je gnana preko dvojnega hidravličnega valja….

VN: Dve prvi mesti sta na nek način zagotovili dobro uvrstitev, ampak v prihodnosti bodo še druge ekipe, pripravljene na zmage. Kakšna bo vaša taktika v prihodnje, ko bomo, upam, videli tudi več jadrnic Melges 40?

AR: Ja, zagotovo smo startali s pravo nogo, zmagali uradni trening in oba začetna plova, pozneje je bilo dovolj le kontrolirati floto. V prihodnje bomo videli še več odličnih ekip, za nas bo zagotovo težje, ampak mi imamo radi preizkušnje …

Federico Michetti in Melges 40

Federico Michetti je eden ključnih ljudi za projektom in splovitvijo novega Melges 40 ter tekmovanj Melges 40 Grand Prix. Večkratni svetovni prvak v Melges 20, 24 in 32 je bil navdušen nad potekom in »premiero« regate in jo je označil za novo monotipno jadralno zgodbo. …

Več si lahko preberete v 221. št. revije Val navtika.