Mediteranska restavracija in kavarna Capra v Kopru

Mediteranska restavracija in kavarna Capra v Kopru

Čas je za nove dobre čase!

Če bo to poletje vaša pot vodila mimo Kopra in če se vam bo »zaluštalo« dobre hrane, nikar ne obrnite krmila oziroma volana stran od tega našega obmorskega mesta! Zavijte proti koprski promenadi, na Pristaniško ulico, kjer sta pred dobrim letom in pol Marja in Aleš v pritličju hotela Koper odprla mediteransko restavracijo in kavarno Capra. Danes je v Sloveniji malo gostinskih lokalov, ki delujejo tako moderno, a hkrati tradicionalno; tako morsko, a hkrati velemestno; tako domače, a tudi mednarodno; tako veliko, pa čeprav hotelsko …

 

Ime Capra spominja na čase izpred dobrih dva tisoč let, ko so se na tem območju (takrat je bil to še otok) pasle koze, v latinščini imenovane Capre. A zdaj so tu – kot piše na pogrinjkih restavracije in kavarne Capra – novi dobri časi. Ti v tem »biseru« na koprski promenadi »korakajo« s pričakovanji najzahtevnejših gostov.

 

Le nekaj korakov od morja lahko gostje na z blazinami omehčanih kamnitih klopeh prostorne terase ali v razkošju estetsko dovršene notranjosti svoja čutila razvajajo z visoko kakovostno, svežo sredozemsko hrano vseh barv in okusov. Istrska tradicija tu domuje v sožitju z vrhunskimi mednarodnimi jedmi pod »taktirko« kuharske mojstrice Marje Černe. V odprtem, zračnem prostoru druženja najdejo mesto izbrana »vinska kapljica«, oljčno olje, ribe, meso, domača zelišča, izvirne in privlačne, zanimive sladice.
Jedilni list je dolg, je rumen (pašte), zelen (zelenjava), rdeč (meso) in moder (morje). Začeti je treba seveda s predjedmi – morda z uspešnico: ocvrtimi sardelami, nadevanimi z ovčjim sirom. Mogoče s sipino solato na solatni podlagi, marinirano hobotnico z okusi Mediterana, bakalarjem na belo s tartufi ali čim drugim. Lahko pa si več prostora pustite za nadaljevanje –glavno jed: domače fužije s škampi in tartufi; Edijevo črno rižoto s sipami; svežo ribo, pečeno na oglju s prilogami; hobotnico »v črepinji na moderen način« idr. Tisti, ki se ne morejo upreti mesu, se bodo ustavili pri bifteku po receptu naše šefinje, govejem taljatu z zelenjavno podlago in parmezanom, morda pri direktorjevem burgerju s tartufovo kremo, brijem in rukolo. Vsekakor si pustite še prostor za družinski sladoled Vigo ali katero izmed sanjskih sladic, ki ne bodo navdušile le oči, temveč vsa preostala čutila.

A takoj za mediteransko, krajevno in pa svetovno kuhinjo pride na vrsto vzdušje, ki ga z združevanjem modernih in tradicionalnih sestavin ustvarijo edinstvena notranjost in nastopi izkušenih glasbenikov. Lastnika Capre pravita, da je njihovo poslanstvo nuditi strankam celostno doživetje in da zasledujeta le popolnost. To so novi dobri časi!

www.capra.si