MEČARICA

MEČARICA

Val 233

Hemingwayu so bile trofejne mečarice navdih za nastanek brezčasne novele o vztrajnosti z naslovom Starec in morje. Naša jadrnica Rhea sredi Atlantika s šestimi vozli jadra za toplim poznopopoldanskim soncem proti Karibskemu morju. V penasti brazdi za krmo, skozi valove, povsem po gladini poskakuje sistem dveh panol, namenjen največjim roparicam odprtega morja, mečaricam.

S polno genovo vztrajno jadramo ob prijetnih 22 vozlih vzhodnika, ko med zgodnjejutranjo stražo po palubi pobiram negibne leteče ribice – le-te v temni noči namreč ne vidijo in dobesedno priletijo v jadrnico. Priletijo ti v glavo, v jadra in tudi v salon skozi okno – največjo, dobrih 20 cm dolgo mrtvo letečo ribico uporabim kot vabo. Z nožem ji odprem trebušno votlino in jo spraznim. Izberem 25 cm dolgo silikonsko vabo – rdeče-belo imitacijo lignja – z velikim kovanim trnkom. Trnek imam z jeklenimi sponami pritrjen na 2 mm debelo in 4 m dolgo jekleno predvrvico. Mrtvo letečo ribico, pritrjeno na trnek, namreč želim skriti v lovke silikonskega lignja – temu rečemo »combo lure«, skupna dolžina vabe je dobrih 30 cm. Vzamem trnek in ga skozi usta leteče ribe namestim v prazno trebušno votlino, nato jo z jadrarsko šivanko in močnim sukancem tesno zašijem od repa do ust. Zelo pomembno je tesno zašiti ribi usta tam, kjer izstopi jeklena predvrvica, sicer bo upor vode med večurnim panolanjem vabo odprl in bo razpadla.

V uvodu omenjam sistem panol; sistem »teaserjev« (angleško) ali po naše »dražilcev«. O teaserjih smo že pisali pri »offshore« panoli za tune, luce, palamide. Gre za umetne vabe (5 do 20 kosov), zaporedno ali vzporedno zvezane v celoto, ki ponazarja jato lignjev ali rib. Teaserje vlečemo za plovilom po gladini, na različnih razdaljah (med 15 in 20 m). Uporabljamo različne tipe teaserjev, glede na obliko zvezanih vab; spreader bars, dredges, t-birds, daisy chains itd…

Več si lahko preberete v št. 233 revije Val navtika