mazda CX-3 G120 revolution

mazda CX-3 G120 revolution

Domiselno in izvirno

AVTOR Željko Purgar
FOTO Željko Purgar

Mazda sodi med avtomobilske izdelovalce relativno majhnega letnega obsega izdelave, ta znaša le poldrugi milijon vozil. V svetu, v katerem šteje predvsem obseg proizvodnje, je zato Mazda, še posebej, ker se z občutno večjimi bori v najbolj množično prodajanih razredih, posebnica, ki ji ni para. Da bi obstala in razvojno ne bi zaostala, vozi glede marsičesa v povsem svojo smer. Zato deluje posebej domiselno in izvirno.
Prav zato so domiselni in izvirni tudi njeni avtomobili, pa čeprav vozijo znotraj avtomobilskih razredov, oziroma podrazredov, kjer je gneča še posebej velika in je izvirnost resnično težko doseči. CX-3 je tako križanec, s katerim se je Mazda odzvala na avtomobilske modne trende, a se ob tem ni ukalupila. Kompaktni športni terenec ima zaradi relativno nizke strehe na zadnjem delu zapeljivo kupejevsko podobo. Njegova športna podoba je s tem in še nekaterimi drugimi detajli malenkostno začinjena celo z agresivnostjo. A le s ščepcem »pekočega«. Ravno toliko, da se podoba zbistri, poteze poudarijo in zlijejo v posebej harmonično, prepoznavno celoto sodobnih mazd.
Zunanja podobo obljublja dinamično vozno izkušnjo. Ko voznika zvabi v notranjost, mu pričakovanje dinamičnosti povečajo podrobnosti, kot je prevladujoč velik merilnik vrtljajev na osrednjem delu plošče z merilniki. Hitrost se izpisuje s številkami na spodnjem desnem delu merilnika. Tako v voznikovem vidnem polju ob nadzoru najbolj pomembnih podatkov o vožnji prevladuje tisti, ki je neposredno povezan z dinamiko vožnje oziroma z delovanjem pogonskega sklopa.
Prav pogonski sklop je del avtomobila, s katerim Mazda dokazuje, da se resnično zmore soočiti z najbolj zahtevnimi izzivi sodobnega avtomobilizma na domiseln in izviren način. Zmanjševanja porabe goriva in izpusta toplogrednih plinov so se namreč Japonci lotili na način kot nobeden drug izdelovalec. Če namreč ostali vse bolj posegajo po elektrifikaciji pogonskih sklopov, so pri Mazdi ubrali pot večanja energijske učinkovitosti notranjega izgorevanja. Težijo k združevanju najboljših različnih izvedb motorjev. Mazdo CX-3 tako žene G120 bencinski motor, delujoč z odločno zvišanim kompresijskim razmerjem, kot neke vrste bencinski štirivaljnik na dizelski način. …

Več si lahko preberete v 213. št. revije Val navtika.