Mazda CX-3 CD 105 revolution

Mazda CX-3 CD 105 revolution

Val 226

Samosvoja uspešnost

Mazda je vsekakor izvirno prepričljiva. V industriji, kjer že dolgo odloča predvsem ekonomija obsega, vozi z letno izdelavo okrog milijon vozil tehnološko zelo samosvojo pot, pa čeprav se s tekmeci bori v najbolj množično prodajanih razredih.

Svojo uspešnost lahko pripiše vztrajanju na rešitvah, ki po pravilu odstopajo od »mainstreama«. Majhna masa in piljenje klasične motorne tehnologije do skrajnih in še nekaj let nazaj nepredstavljivih meja, omogoča Mazdinim avtomobilom učinkovitost, ki je primerljiva z drugimi ali celo boljša od njih. Na prvi pogled se zato zdi, da Mazda ne zmore slediti tempu, ki ga narekujejo večji izdelovalci. A se velikokrat na njihove usmeritve požvižga in vozi povsem svojo pot. Ob tem so njeni avtomobili modni ne le zaradi zasnove, torej ne le zato, ker je mazda CX-3 kompaktni športni terenec, marveč zato, ker so preprosto lepi.

Slogovno dovršen, privzdignjen avtomobil z velikimi kolesi in izstopajočimi obrobami blatnikov je tako sodobna kompaktna kombilimuzina, začinjena s ščepcem terenskosti. Oblikovna skladnost zunanjosti je prenesena tudi v notranjost. Ta je pogodu vsem, ki si želijo sesti na nekoliko privzdignjen sedež, kar je vsekakor preprosteje in manj obremenjujoče. Obenem zagotavlja boljši pregled dogajanja v prometu. Potniki sedijo udobno spredaj in zadaj. Visoki spodnji robovi bočnih šip pa vdahnejo avtu duh športnega kupeja. Tako to ni preprosti kompaktni športni terenec, marveč že pravi »crossover«.