May Wind

May Wind

Val 163

Mariner 48

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Jadrnice, kot je ta, o kateri bom pisal v naslednjih vrsticah, so bombončki, zaradi katerih sem vesel, da sem v tem poslu in da imam priložnost pluti z njimi.

May wind je jadrnica tipa masthead ketch. Izdelana je bila v Tajvanu leta 1981, leta 1988, ko so vanjo vgradili motor, pa je njen matični privez marina Nautec v Tržiču v Italiji. Pod njene linije se je podpisal George Stadel III., izdelali pa so jih vsega 42. Prva od teh lepotic je bila lastniku dobavljena leta 1978.

Verjetno ni treba poudarjati, zakaj me je navdušila. Takšnih lepotic preprosto ne vidimo več prav pogosto, zlasti pa ne tako lepo ohranjenih. Videti je, da je bila uporabljana samo en mesec na leto, preostali čas pa je preživela na suhem privezu.

Ko sem se med fotografiranjem zagledal vanjo in jo opazoval, kako neslišno drsi po gladini, sem pomislil, kam nas je pripeljala navtična industrija s stremljenjem po hitrejšem, lažjem in cenejšem … Da bi se v teh časih katera od komercialnih ladjedelnic lotila izdelave takšne jadrnice, bi bil samomor, saj nikoli ne bi dosegli prave cene in jih za to ceno tudi kaj prodali. Ali pač? V poplavi performance cruiserjev, potovalno-regatnih, regatno-potovalnih jadrnic in »avtobusov«, namenjenih čarterju, ki so si med seboj bolj ali manj podobne, njihovi oblikovalci pa se med seboj kregajo, kdo je od koga kopiral, bi »vrnitev h koreninam« morda bila na mestu. Da imajo jadrnice visokega cenovnega razreda teh dolžin svoj trg, dokazujejo skandinavske znamke, po drugi strani pa vsaka tvega, da jo doleti zgodba Najada, ki je avgusta letos razglasil bankrot.

Kakor koli že, jadranje z may windom je nekaj posebnega. Ko je bila splovljena, so jo uvrstili med performance cruising ketch jadrnice (teh je bilo takrat toliko vrst, da so imele svoj razred) in res ji je treba priznati dobre jadralske sposobnosti, saj smo v rahlih sapicah, ki so dosegle največ 7 vozlov, jadrali s 5 vozli v laško orco. In ona ni ravno lahka kot peresce.

May wind je vsekakor posebna jadrnica, s katero nimamo priložnosti jadrati vsak dan. Novi lastnik jo nudi v dnevni ali tedenski najem s skiperjem. Dnevni najem s skiperjem stane 700 €, dan jadranja pa si lahko prislužite tudi z deljenjem svojih izkušenj z dopusta na spletnem portalu AdriaLog (www.adrialog.com), kjer bo uredniška ekipa ocenjevala koristnost informacij v objavah uporabnikov in najboljšim podelila nekaj nagrad, med drugim tudi dan jadranja s to lepotico.