MANTA 555 »new age« – Slovenski gumenjak leta 2017

MANTA 555 »new age« – Slovenski gumenjak leta 2017

Val 229
AVTOR Marko Čurin
FOTO Marko Čurin, Samo Vidic

Pri podjetju Fjord iz Ljubljane ne počivajo, že lansko sezono so splovili novi model Manta 555, ki pa je letos dobil novo podobo. Barvno kombinacijo so iz sivo-bele spremenili v njihovo »hišno« črno-rdeče-belo. Tako je čoln pridobil na atraktivnosti in se je lepo vklopil v njihovo serijo med modele Manta 300 in Manta 700 X ter R Jet. Dodali so mu proti premcu nagnjen varnostni lok, nekaj dodatkov in dvojni kalup za shranjevalno komoro v premcu.

Gumenjaki so že v osnovi namenjeni za čolne za izposojo, dejavnost, ki jo podjetje Fjord iz Ljubljane uspešno izvaja v Zavali na otoku Hvaru. So eden od največjih izposojevalcev gumenjakov v Dalmaciji. Njihova strategija je jasna: odlična in vzdrževana plovila iz lastnega razvoja, narejena po meri in izkušnjah, vodijo do zadovoljnega uporabnika.

Manta je namenski čoln in se uvršča med gumenjake, ki so namenjeni za krajša in daljša križarjenja, saj zlahka premagujejo zelo slabe vremenske razmere in razburkano morje. Manta 555 že na prvi pogled deluje prostorno; velike ležalne površine na premcu in krmi, dovolj prostora za številčno posadko in spravilo prtljage so najbolj iskane pri modernih navtikih.

Testno plovilo je namenjeno daljšim enodnevnim izletom za kar številčno posadko, ki lahko šteje do 10 oseb. Vse to ga uvršča v CE homologacijski razred B za plovbo na odprtem morju.

NA PLOVBI

Po homologaciji se lahko krmno zrcalo obremeni z največ 115 KM močnim motorjem. Priporočena moč je 80 KM in pri Fjordu so se odločili za štiritaktno Yamaho s prostornino 1.832 ccm, ki pri maksimalnih 6.300 vrtljajih na minuto razvije 115 KM. Vsekakor so se pri Yamahi ponovno izkazali in dali na tržišče najboljše razmerje moči in teže. Motor tehta samo 174 kg, kar je odlična kombinacija za manjša in lažja plovila, kot so gumenjaki. Pri našem testniku se je potovalna hitrost gibala okoli 26–27 vozlov pri 3.800 vrt./min, kar je zelo dobro za daljša potovanja. Tudi ob polnem plinu je čoln plul odlično in stabilno kljub kar razburkanemu morju. Ko smo v mirnem delu morja potisnili ročico plina do konca, se je števec ustavil pri zelo hitrih 43,5 vozla. Spodnja meja glisiranja je zaradi dobrega težišča znašala 12,5 vozla. Vidi se, da pri Fjordu dajejo velik poudarek na izdelavo in obliko dna. Čoln je zelo dobro ploven in stabilen predvsem na valu, ki ga suvereno premaga brez nasilnega ropotanja in premetavanja. Zavoji so lahko ostro voženi s hitrim menjavanjem smeri in čoln ubogljivo sledi obratom krmila. Zaradi privzdignjenega premca in zadostne širine tubusov je plovba suha tudi v težjih razmerah. Ker je plovba s 115 KM močnim motorjem zelo hitra, so se pri Fjordu odločili, da čolne za izposojo opremijo tudi z Yamahinim šibkejšim agregatom, ki premore 70 KM…

Več si lahko preberete v št. 229 revije Val navtika