Manj vzdrževanja, več akcije – Evinrude E-TEC G2

Manj vzdrževanja, več akcije – Evinrude E-TEC G2

Val 196

Tržišče izvenkrmnih motorjev ponuja poplavo nadvse podobnih izdelkov. Pri Evinrudu so se soočili s konkurenco s popolnoma novim 3,4-litrskim dvotaktnim V 6 motorjem, ki ponuja osupljivo novo obliko in kopico tehničnih inovacij.

Izvenkrmni motor Evinrude E-TEC G2 je na novo zasnovan motor, ki prinaša novejše in popolnoma drugačne rešitve, kot smo jih bili vajeni doslej. Od prejšnjih Evinrudovih dvotaktnih E-TEC-ov je podedoval le njihove najboljše lastnosti in elemente, vse ostalo je bilo osnovano na novo.

Novinec prinaša številne tehnične inovacije in izboljšave. Ves sistem od volana pa do propelerja nadzira centralni računalnik, ključni gibljivi in občutljivi elementi pa so robustnejši in integrirani v sam motor. Vsi koroziji izpostavljeni deli so zaščiteni s titanijevim oksidom. Motor ponujajo v kombinaciji 5 + 5 + 5, kar pomeni pet let garancije na motor in korozijo ter petletni servisni interval.

Kaj vse je novo?

Futuristična oblika motorja je precej pokončna, klasične težke pokrove pa je zamenjal kompozitni skelet z dvema stranskima pokrovoma, ki omogočata servisni dostop. Na voljo sta v petih osnovnih barvah (modra, srebrna, rdeča, črna in bela), vključno s številnimi različicami nalepk, kar nam omogoča izbiro med približno 400 barvnimi kombinacijami.

Vsi vitalni deli so integrirani v motor, tako je okoli njega praktično vse čisto. Tudi šestlitrska posoda za dvotaktno olje se skriva pod pokrovi motorja, ki ob normalni porabi vzdrži vso sezono. Dolivanje olja je preprosto – skozi odprtino na vrhu motorja. Pod desnim pokrovom se nahaja tudi vizualna kontrola nivoja olja v menjalniku.

Dual axis je popolnoma nova zasnova vpetja motorja. Os je prestavljena za zrcalo in je veliko robustnejša, kot smo bili navajeni pri klasičnem preklopnem vpetju. S tem je vpetje veliko stabilnejše in pri obremenitvah bolj togo. Krmilna hidravlika je nameščena na navpično os vpetja. Vsi kabli gredo skozi eno samo vodilo, tako je okoli motorja veliko več prostora, iz vode pa ga lahko dvignemo skoraj do pravokotne lege.

Motor Evinrude E-TEC G2 serija je zgornji jakostni segment motorjev od 200 do 300 KM ali 150 do 220 kW. Motorji imajo novo V6 74° E-tec dvotaktno zasnovo z elektronskim vbrizgom goriva in s celovitim računalniškim nadzorom, ki skrbi tudi za to, da v motorju ne pride do prekomernih obrab in poškodb. S posebno študijo so naredili novo obliko bata,  glavo cilindra in izpušnega sistema, kar omogoča optimalen izkoristek in izgorevanje. Tako motor proizvede 75 % manj emisij, ima za 15 % boljši izkoristek goriva in 20 % več navora kot vodilni konkurenčni štiritaktni motorji.

Izpušni sistem vseh cilindrov je sedaj nameščen na notranji strani V postavljenih cilindrov, s tem pa so privarčevali veliko prostora. Dvotaktni motor ima tudi veliko manj gibljivih delov kot štiritaktni motor, zato je že v osnovi manj kvarljiv. Seveda se je treba otresti stereotipov o dvotaktnih motorjih, ki jih poznamo iz prejšnjih časov. Moderni dvotaktni motorji razen osnovnega principa delovanja s starimi nimajo nič več skupnega. Vso delovanje nadzira računalniška enota, ki poskrbi za maksimalen izkoristek in optimalno porabo.

Menjalnik je robustnejši in nameščen v SLX ohišju, ki je daljše od običajnih in boljših hidrodinamičnih lastnosti. S tem dobimo boljšo smernost in manjši stranski zanos. V ohišju je integrirana tudi robustna vodna črpalka, ki ne potrebuje posebnega vzdrževanja, istočasno pa je točka črpanja na najnižjem delu motorja. …

Test: jezero Maggiore, Italija

Motorje smo preizkusili na sicer prečudovitem jezeru Maggiore, skritem pod vznožjem Alp v Italiji. Da to ne bi bilo tako lepo, kot se sliši, je poskrbelo vreme z ledenim severnikom in obilnim deževjem – takšnim, da ja zalilo vso obalo in smo se do testnih plovil prebili z majhnim čolnom.

Na preizkusno plovbo smo zapluli z Zodiacom Milpro 750 z dvema Evinrude G2 E-tec 200 H.O. motorjema. Milpro 750 je ultimativni čoln za profesionalne namene, obalno stražo, policijo ali vojsko. Značilna sta aluminijasta osnova in visoki V s stranskimi napihljivimi tubusi. Čoln je izredno stabilen in narejen za plovbo v najslabših vremenskih razmerah.

Več si lahko preberete v 196. št. revije Val navtika.