Mali vgradni motorji za regatne jadrnice

Mali vgradni motorji za regatne jadrnice

Val 139

Tehnični nasveti

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Vprašanje:

Sem prihodnji lastnik manjše, bolj športno »usmerjene« jadrnice. Ker želim biti po eni strani na dopustu čim manj odvisen od vetra in hkrati hiter na regatah, iščem najboljšo rešitev za pogon. Sprva sem se navduševal nad nakupom primernega zunajkrmnega motorja, vendar mi ta za potovanja deluje ne dovolj zanesljivo v vseh vremenskih pogojih in čedalje bolj resno razmišljam o vgradnji stabilnega motorja. Zanima me, kaj bi mi priporočili v ta namen.

Odgovor:

Pri odgovoru bom skušal biti čim bolj objektiven, saj se je težko otresti različnih komercialnih pritiskov različnih prodajalcev. Verjetno zasleduje bralec dve zahtevi: čim nižja teža in čim manjši odpor v vodi. Skupna pa je tudi zahteva po zanesljivosti v vseh pogojih, tudi v težjem morju.

Če bralec ni preveč regatno zahteven, se lahko odloča med najmanjšimi dizelskimi motorji z enim ali dvema valjema. Tu je ponudba dokaj pestra, saj ni pomembnejšega izdelovalca, ki v svoji ponudbi ne bi imel majhnega motorja. Moč teh se suče nekje od 7 do 10 kW, njihova teža pa je med 70 in 100 kg. Sam bi priporočil motor znamke Lombardini, ki sodi med najlažje v tem razredu, je dokaj preproste konstrukcije, cenovno konkurenčen in nezahteven za servisiranje. Ne glede na izbor motorja pa je za dobre jadralne lastnosti nujen zložljiv vijak, ki nudi med jadranjem čim manj odpora. Če bi ohranili kakršen koli fiksni vijak, ne bi z izbiro lahkega motorja pridobili ničesar.

Za regatno bolj zahtevne jadralce pa je potrebno pristopiti k drugačnim rešitvam, ki gredo v smeri še lažjih motorjev in v nadaljevanju takšnih tehničnih rešitev, ki med jadranjem ne nudijo nobenega odpora vodi.

Najprej k lahkim motorjem. Klasični dizelski motor boste težko našli s težo manj kot 70 kg (skupaj z menjalnikom), kar je glede teže spodnja meja vseh dizelskih motorjev. Za lažje izvedbe bo potrebno poiskati bencinske različice vgradnih motorjev ali pa sodobnejše hibridne oziroma električne modifikacije.