Mali Lošinj

Mali Lošinj

Val 160

vzhodna obala

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO www.adrialog.com

Če se toku Lošinja bližate z juga in ste namenjeni na Cres, ker imate tam privez za barko, na primer, ni nujno vedno pluti vzdolž zahodne obale. Tudi vzhodna je kar zanimiva, pa čeprav se boste izognili Malemu Lošinju, nespornemu središču življenja na otoku. A tudi Veliki Lošinj je zanimiv in privlačen in ima bogato zgodovino.

Med zadnjo plovbo ob lošinjskih obalah sem plul prav vzdolž vzhodne strani in to ne le do Osorja, kar bi bilo zame najbolj primerno, glede na to, da sem imel tedaj barko v creški marini. Plul sem vse do najsevernejšega rta Cresa in se nato obrnil proti jugozahodu. Tako sem v bistvu obkrožil oba otoka, kar sicer ni bilo prvič.

Tisti del Lošinja, ki gleda proti jugu, natančneje proti Iloviku, mi je dobro znan in oba manjša zalivčka, ki sta varna pred severnimi vetrovi, sta lahko zatočišče, a le za krajši čas in morda za dnevni postanek. V večjem je pomol, na katerem pristaja čoln, ki povezuje ta skrajni del Lošinja z Ilovikom. Na kopnem pred pomolom je veliko parkirišče, kjer puščajo obiskovalci Ilovika svoje avtomobile in se nato, opremljeni le s prtljago, odpravijo na Ilovik. V najvišji sezoni zalivček ne bo všeč navtikom in seveda ni težko uganiti, zakaj.

Od tod bo treba med otočkom in Lošinjem pluti miljo ali dve proti severovzhodu, nato pa bolj proti severu, vse dokler se za otočkom ne uravnamo z lego Lošinja, tako da nato plujemo bolj ali manj natančno proti severozahodu. Ta del obale ni zelo primeren za daljše postanke na sidru, saj so zalivi vse do Velikega Lošinja primerni le za dnevne postanke. Če ste svojo pot načrtovali tako, da boste prenočevali v tem mestecu, si boste za kopanje lahko izbrali enega od treh zalivov (Bočna, Jamna, Javorna), nato pa se proti večeru dvignili proti mestecu. Ves ta del obale je odprt proti burji, bolj vzhodnim in tudi jugovzhodnim vetrovom, zgolj pred maestralom boste dobro zaščiteni.

Če burja ni premočna, se boste na svoji poti lahko ustavili v zalivu Rovenska, ki je streljaj oddaljen od Velikega Lošinja in leži tako rekoč `preko puta`. Ta je zavarovan z dolgim pomolom, tako dolgim, da se zdi, da je bil narejen le za to, da je obalo spojil z večjo skupino čeri, na katere je treba biti pozoren, ko se pomikate proti dnu zaliva. Tam ima nekdaj staro ribiško naselje, danes pa turistični center dva pomola, a je le prvi deloma primeren za privez. Zaradi globin ob njem seveda, a to vam poleti ne bo v veliko korist, saj bo večinoma zaseden, ko boste prišli tja. Če boste pa že našli privez, boste ob burji še kar varni, razen če bi bila orkanska.

Obala na tem delu je dokaj senčnata, gozdovi okoli Rovenske in Malega Lošinja segajo skoraj do morja, podnebje je naklonjeno astmatikom, zaradi česar so tukaj že v času Avstro-Ogrske zgradili zdraviliški center.