Malce drugačen navtični salon

Malce drugačen navtični salon

Val 133

Stoletna zgodovina ladjedelniškega razvoja

AVTOR Cvetka Dragan
FOTO arhiv Nacionalnega mornariškega muzeja v Parizu, A. Fux

Običajno navtični saloni, naj bo izolski, splitski, portoroški ali celo pariški, predstavijo prihodnost – novosti in dosežke vsega, kar sodi v in na morje. In še kaj več. Sprehod med razstavljenimi novostmi nas popelje v prihodnost in sanje, ki se kdaj pa kdaj tudi uresničijo. V marini bo zasidrana naša lepotica ali zver. Navtični “salon”, ki sem ga pred časom obiskala, pa me je popeljal v povsem nasprotno smer, v preteklost. Sprehodila sem se po stoletni zgodovini ladjedelniškega razvoja. In sanje so bile prav tako dovoljene …

Ladje izdelujejo v ladjedelnicah, se ve, in tudi za ladjice – igrače obstajajo “ladjedelnice” v pomanjšani obliki seveda – ateljeji in tovarne. A delo poteka enako resno kot v “resnih” ladjedelnicah, saj kakovost nekaterih predstavljenih modelov sega nazaj v leto 1859. Ladjice iz zbirke Nacionalnega mornariškega muzeja so izdelali rokodelski mojstri v najboljših francoskih in nemških delavnicah. Danes je vse sicer zelo poenostavljeno, saj strojno izdelujejo makete, ki jih nadobudneži – veliki in majhni, najboljše skupaj – izdelujejo zaradi strasti do modelarstva in morja.

Razstava otroških igrač – ladjic je bila zelo odmevna, zato ne preseneča, da so jo ponovili, a na drugi celini. Ladjice, prvič v svojem “življenju”, niso plule. Z letalom so jih prepeljali v Avstralijo in namestili v enaki postavitvi kot v Parizu.

In smo že nazaj v sedanjosti – navtični saloni se vrstijo … kmalu bo na vrsti tudi pariški. Če ga boste obiskali, bo mogoče dovolj časa za obisk Nacionalnega muzeja mornarice, zato uživajte v zanimivostih morja.

A če vas pot zanese v Sydney, si v tamkajšnjem mornariškem muzeju do 12. oktobra letos lahko ogledate “salon”, katerega utrinki so zabeleženi na pričujočih fotografijah.