Mala barka 2 – zaključek projekta

Mala barka 2 – zaključek projekta

AVTOR Uroš Hribar
FOTO Uroš Hribar, Vinko Oblak

Približuje se konec meseca marca in s tem tudi zaključek projekta Mala barka 2. Vsi v projekt vključeni deležniki se v želji po uspešnem zaključku svojih obveznosti zato posvečamo še zadnjim aktivnostim, ki nam jih nalagajo posamezne naloge projekta.

 V Pomorskem muzeju Piran smo usmerjeni predvsem v zaključek gradnje plovila istrski topo ter dobavo in izdelavo njegove opreme. V zadnjem mesecu je graditelj omenjenega plovila Tomi Sinožič s svojo ekipo ladjedelcev dokončal še zadnje podrobnosti na trupu. Najprej so zato na predhodno že izdelano in nameščeno konstrukcijsko zasnovo namestili nadpalubni del trupa, pogosto imenovan tudi »banda morta«. Obe platici, ki tvorita njena bočna dela, je bilo potrebno predhodno oblikovati, v parni komori hidro-termično »omehčati« in ukriviti. V primeru tradicionalnih istrskih batelov se nekoliko pred skrajnim delom premca, kjer je neposredno ob premčni statvi nameščen masiven umetelno izdelan zaključek, omenjena bočna elementa nekoliko znižata in prav ta linija daje tradicionalnim plovilom našega področja značilen in prepoznaven izgled. V krmnem predelu plovila je nad palubo povišan zaščitni del izdelan z izrezom medsebojno povezanih masivnih lesnih surovcev. Po celotnem poteku linije trupa se na opisani zadnji oz. krajni del oplate namesti še horizontalno ležeč zaključni rob.

Že predhodno izdelano palubo se je v zadnjem mesecu zatesnilo z uporabo primernih materialov, prav tako se je za obe palubni skladiščni odprtini izdelalo dvodelna pokrova. Za izdelavo pokrovov iz dveh delov, ki nista bila predvidena v projektni dokumentaciji, smo se odločili zaradi dokaj velikih odprtin in posledično tudi težkih in nepriročnih skladiščnih pokrovov. Izvedba sestavljenih skladiščnih pokrovov bo zato rokovanje z njimi uporabnikom plovila močno olajšala.

Na notranji in zunanji del trupa plovila se je po zadnjih brušenjih in kozmetičnih popravkih najprej naneslo potrebno število nanosov temeljne barve. Notranji del trupa je bil nato v celoti obarvan še z dvema zaključnima nanosoma bele barve. Tudi zunanji del trupa je pretežno bele barve, izjema je zgolj ozek pas bokov nad linijo palube, za katero smo izbrali modro barvo, ter njegov horizontalni zaključek v rdeči barvi. Paluba ne bo obarvana in bo na njej zato vidna značilna struktura in barva lesa macesna. Vsi kovinski deli, kot sta npr. zaščitno okovje na premčni statvi in nosilno okovje velikega krmila, bodo obarvani v črno barvo.

Več o tem kako so mojstri zaključili plovilo projekta Mala barka 2 si lahko preberete v marčevski reviji Val navtika 237.