Makemo

Makemo

Val203
AVTOR Jasna Tuta
FOTO Jasna Tuta, ART

Ko smo prijadrali v Makemo, sem se takoj spomnila, zakaj so mi bila naselja v atolih vedno tako všeč. Obkroža jih namreč čudovita sinjina, ki predstavlja živahno ozadje vsakdanu. Ko greš na pošto, ko prideš iz trgovine, celo ko se pogovarjaš v telefonski kabini, te ta močna barva istočasno pomirja in poživlja.
Makemo je po Rangiroi in Fakaravi tretji največji atol otočja Tuamotu, tudi naselje pa je temu primerno veliko – za Francosko Polinezijo, se razume. Tukaj je poleg osnovne šole, ki jo običajno najdemo v vsakem naselju, tudi srednja šola za vse sosednje otoke. Vas premore tudi manjšo bolnišnico, poštni urad, policijsko postajo in nekaj dobro založenih trgovin – za Francosko Polinezijo, se razume.
Med nočno plovbo od bližnje Raroie smo imeli čas za sanjarjenje o tem, kaj vse bomo dobili v Makemu. Vsi trije, jaz, Rick in Borut, najin novi član posadke, smo se veselili treh stvari: francoskih bagetk, sveže zelenjave ter dobre gostilne.
Razočaranja so si sledila eno za drugim. Kruha niso imeli, ker se je peč pokvarila in so čakali na rezervni del iz Papeeteja.
»Mogoče naslednji mesec,« so rekli.
V središču vasi smo odkrili tudi dve gostilni. Izgledali sta delujoči, a nista bili nikoli odprti. Niti ob vikendih niti ob delovnikih niti za kosilo in niti zvečer.
»Bom pa sama kaj dobrega skuhala,« sem se tolažila. Naslednji dan je bil namreč moj rojstni dan in če je gostilna odpadla, to še ni pomenilo, da kosilo ne more biti svečano. Upanja polna sem vstopila v trgovino in takoj odkorakala do kotička s svežo hrano. V tretje gre rado, pravimo Slovenci. V tem primeru je bolj na mestu italijanski pregovor, ki pravi, da ti bo, če ti gre dvakrat slabo, verjetno šlo še tretjič. Na pultu je samevalo nekaj čebul in krompirjev, pet jabolk in vrečka limet. Zaključek tega je bil, da sem za svoj 35. rojstni dan jedla čips in sladoled na klopi pred trgovino. Ni bilo ravno svečano, a dvojni sladoled je bistveno pomagal odpihati razočaranje. …

Več si lahko preberete v 203. št. revije Val navtika.