Magellano 50

Magellano 50

Val 152
AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO arhiv Azimut

Manjši brat magellana 74 bo luč sveta ugledal letos v Genovi, a že vzbuja pozornost. Agresivna zunanjost, sekirasti premec, štiri različne ureditve podpalubja, klasični pogon z dizelskimi motorji, a tudi hibridna različica bodo zagotovo pritegovali poglede ljubiteljev Azimutovih pristašev »klasičnih« plovil, kot sami imenujejo vse magellane.

Današnja kriza v navtiki je v zadnjem času na površje potegnila plovila, ki jim različni izdelovalci pravijo pač po svoje. Ali so to trawlerji, klasične barke, explorerji in podobno, ni važno. Važno pa je, da vsa zmorejo pluti po visokem morju, relativno daleč in, najpomembnejše, porabijo zelo malo goriva. Vse te lastnosti imajo samo klasična plovila z izpodrivnimi in poizpodrvnimi trupi. Zgolj ti omogočajo (polizpodrivni trup) plovbo z 8 vozli (14,8 km na uro) ali pa z 20 vozli (36,5 km na uro).

Med zadnjimi, ki je to spoznal, je bil Azimut. Dolgo časa so imeli v prodajnem programu samo gliserske forme motornih jaht in seveda mnogoštevilno konjenico v strojnicah. Ker niso imeli v prodajnem programu »klasičnih« bark, kot imenujejo magellane, so mnogi kupci odšli drugam. Zato so lani na sejmu v Genovi predstavili novinca z imenom magellano 74, ki smo ga v Valu že testirali (št. 149), ter hitro napovedali manjšega brata z dolžino 50 čevljev (15,27 m) in morda še manjšega pri 40 čevljih (12,19 m). Obljubo so držali in tako bodo letos na jesenskem sejmu v Genovi pokazali novinca, magellano 50.

Pri propulzijskem sistemu ni bilo potrebno izmišljati tople vode – vse je že znano. Najprej je tu klasičen pogon s togimi osmi in propelerji. Motorji so stari znanci Cumminsi QSB5,9-425 s 425 KM ali 312 kW pri 3.000 vrtljajih. Seveda so ponudili danes zelo iskani hibridni pogon z dvema 20-kilovatnima elektromotorjema. Dizelski motorji so postavljeni v V konfiguraciji (reduktor je pred motorjem, pogonska os pa pod njim). Pri hitrosti 10 vozlov (18,5 km na uro) naj bi magellano 50 preplul 1.000 navtičnih milj ali 1.850 km, kar je odličen rezultat, in pri tem porabil 30 litrov goriva na uro. Poskrbeli so za ekološko naravnanost izdelave trupa (infuzija) in celotnega propulzijskega sklopa in obljubljajo plovbo brez vibracij in hrupa, v skladu s priporočili in zahtevami registra RINA za razred Green Plus.

Morda še o ceni. Ta naj bi se gibala od 850.000 € navzgor, kar je za to dolžino in opremljenost zelo sprejemljivo. Za primerjavo, nekateri tekmece želijo za 53-čeveljskega trawlerja kar 1.500.000 $.