Magazzu M11 Coupe

Magazzu M11 Coupe

Val 145

Novi znanec

AVTOR Marko Čurin
FOTO Marko Čurin

Verjetno se vas večina še ni srečala na vodi z gumenjakom iz sicilijske ladjedelnice Cantiere Magazzu. Zakaj ladjedelnice, če govorimo o gumenjakih. Alfredo Magazzu je že pred 50 leti v Palermu odprl manjšo popravljalnico plovil. Seveda se je vsa zadeva v teh letih razvila iz male popravljalnice v veliko ladjedelnico, kjer izdelujejo hitre trajekte in plovila za potniške linijske prevoze. Drugi del pod vodstvom sina pa izdeluje gumenjake višjega cenovnega razreda. Zato se serija začne »šele« pri devetih metrih in konča pri sedemnajstih, kjer kraljuje njihov model MX-16. Ker je mogoče najbolj zanimiv model za naše morje nekje v zlati sredini, vam ga tokrat predstavljam. Nosi komercialno oznako M11 Coupe.

Oblikovno gre za moderen čoln s premišljenimi detajli, s poudarkom na kar največjemu izkoristku prostora in – kar je najpomembnejše – trije odrasli lahko udobno prespijo v prostorni kabini, ki pokriva celoten premec. Največji del krme nam nudi široko ležalno površino za poležavanje na soncu, pred katerim nas bo zaščitila zaščitna ponjava, pritrjena na stranske polkrožne nosilce in je očem skrita, ko je ne potrebujemo. Celoten mehanizem je skrit v stranskem delu, ponjava in prečke pa v prostoru za krmnim ležiščem, ki se zapira z vratci. V tem delu bodo našle prostor tudi druge drobnarije in privezne vrvi.

Gumenjak odlikuje zelo kakovostna končna obdelava, njihov zaščitni znak pa je drugačna oblika nadvodnega in podvodnega dela z dvojnim zalomom za lažje izglisiranje in večjo hitrost. Visok premec in nizka krma dajeta ob stranskem pogledu čolnu daljši in agresivnejši videz, dodatki iz nerjavnega jekla pa dodajo kanček elegance. Predvsem je zanimiva zaščitna streha iz tankostenskega nerjavnega jekla, prekrita s ponjavo, ki je bolj lastna ameriškim plovilom za ribolov, a se pri tem modelu lepo vklopi v celoto. Kljub nekoliko višji ceni plovila vas dejstvo, da boste za svoj denar dobili največ in najboljše, ne bo razočaralo. Čolni so dobavljivi le povsem opremljeni, tako da vas ne more presenetiti droben tisk.