Maestral 490 new

Maestral 490 new

Val 158

Novost iz Galio d. o. o.

AVTOR Marko Čurin
FOTO Marko Čurin

Tisti, ki bolj spremljate razvoj in blagovno znamko Maestral iz Hrvaške, ste verjetno opazili, da so se pri podjetju odločili za pomladitev celotne palete modelov. Na testu v Poreču smo se seznanili z vsemi modeli, razen z najbolj prodajanim. Vsekakor nismo pozabili na obljubo, da vam predstavimo tudi model 490 velikostnega razreda petih metrov, ki je med slovenskimi ljubitelji omenjenih plovil najpogosteje zastopan. Povprečen slovenski navtik se vedno bolj navdušuje nad manjšimi plovili, predvsem gumenjaki. Model 490 je prava izbira za družino, ki preživi na morju do 14 dni na leto in se tu in tam poda na kakšno bolj avanturistično plovbo.

490-ka je doživela, od kar so jo prvič predstavili, kar nekaj sprememb. Pri podjetju Galio iz Dragomlja, ki zastopa čolne Maestral v Sloveniji, so vzeli stvari v svoje roke in v sodelovanju z mladim oblikovalcem in arhitektom izrisali in izdelali kalup (orodje) za popolnoma nov čoln, ki nosi samo še ime maestral 490 in se od starega popolnoma razlikuje. Predvsem so velik korak naprej naredili pri izdelavi podvodnega dela, ki je sedaj v obliki korita z višje postavljenimi tubusi. Kot premca so povečali in ga pomaknili bolj iz vode, kar posledično pomeni boljšo odzivnost ob rezanju valov in uporabo manjše moči motorja. Ves nadvodni del je na novo oblikovan in sedaj bolj modernih oblik, prav tako so uporabljeni novejši materiali.

Tukaj se bom dotaknil večne dileme, ki se tiče imena Maestral. Edini pravi in kakovostni maestrali se izdelujejo na Hrvaškem. Ti sledijo trendom, so modernejših oblik, veliko bolj natančno in kakovostno narejeni kot njihovi sorodniki iz bosanskega Gračca, ki nosijo enako ime. Tudi sam upam, da se bo kmalu končala ta dilema okoli uporabe imena. S sodno prepovedjo so morali ime umakniti na Hrvaškem, sedaj pride na vrsto Slovenija. Ne bom rekel, da čolni iz Gračca niso dobri, toda po kakovosti rahlo zaostajajo za tekmeci. Vsekakor pa zavajanje glede imena v moderni družbi ne more obstati. Vsak naj poskrbi za svoj imidž in vlaga v svojo reklamo. Je pa to osebno mnenje avtorja besedila.