Luc

Luc

Val 168
AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

April in maj sta prava meseca za panolanje na luca. Za spremembo od drugih vrst jadranskih rib, ki jih večinoma najuspešnejše lovimo jeseni, se luc v obsežnih jatah obali približa spomladi. Jadralna sezona je tu; ko boste jadrali po srednji ali južni Dalmaciji, proti Visu, Lastovu ali Italiji, nujno spustite za krmo panolo ali dve.

»Little thunny«, kot ga imenuje angleška terminologija, sodi v rod tunidov. Klasična plava riba, bi lahko rekli. Zraste do 20 kg pri dolžini nekaj čez 1 m. Povprečna teža ulovov je med 6 do 8 kg. Je torpedaste, izredno hidrodinamične oblike z zelo specifičnim barvnim vzorcem telesa, kar ga loči od preostalih vrst tun. Pod prsnimi plavutmi mu oba boka krasijo črne pege nepravilnih oblik, temno moder hrbet pa se proti repu kiti z valovitim vzorcem črnih prog.

Spomladi nam nepregledne gruče ponorelih galebov izdajo jate lucev, ki svojo hrano – malo plavo ribo – naženejo do gladine, kjer se dogaja masaker. Eno izmed zanimivih lovišč je odprto morje pred Dugim otokom vse do Jabuke. Je značilna migratorna vrsta ribe, torej ves čas v gibanju. V zdajšnjih mesecih se jate selijo proti severu in obali, poleti migrira v globine, recimo v mednarodne vode, in se jeseni zopet »grupira« v manjše jate na poti proti Otrantu. Da ga ne boste ujeli jeseni, ni pravilo, a najbolj aktivno se hrani prav zdaj.

Luca bomo lovili s panolo ali z metanjem umetnih vab (jiggov) s čolna v bližnjo jato. Je bliskovita riba, tako da bo zapet na trnku vselej predstavljal poštenega nasprotnika. Oprema bo srednje težka, ki smo jo opisali že za lov gofa ali lice. Torej palica, multirola in vrvica razreda največ 50 lb. Vrvice imejte na roli vsaj 200 m ali več, in sicer zaradi dolgih pobegov besne ribe. Kot omenjeno, se luc hrani z malimi skušami, sardelami in lignji – večinoma ga bomo lovili kar na plastične vabe, imitacije naštetih živali. Vabe morajo biti dolžine med 10 do 15 cm.