Louis Vuitton Cup v Pacifiku

Louis Vuitton Cup v Pacifiku

Val 138

Eppur si muove!

AVTOR Matija Gorjan
FOTO LVC

Petindvajsetletnico sodelovanja z jadralsko srenjo je ena najbolj znanih blagovnih znamk v svetu proslavila skupaj z udeleženci minulega in s kandidati za naslednji Pokal Amerike.

Po tem, ko so se demonstrativno umaknili s scene Bertarellijevega America`s Cup in je slednji, sicer patron Alinghija, glavnemu pokrovitelju za 33. izdajo največjega in najodmevnejšega jadralskega cirkusa izstavil previsok račun, so menedžerji modne multinacionalke Louis Vuitton pokazali, da še niso dvignili rok od te jadralne scene. Kot zanimivost naj omenim, da se je Louis Vuitton pojavil na sceni Pokala Amerike v prelomnem letu 1983, ko je John Bertrand, skiper in krmar radikalne jadrnice Australia II, premagal Dennisa Connerja, takrat že znanega kot Mr. America`s Cup, na jadrnici Liberty. Amerika je bila šokirana, saj je najslavnejša športna lovorika takrat po 132 letih prvič zapustila obljubljeno deželo. Od takrat so vse do leta 2007 izločilna tekmovanja izzivalcev za Pokal Amerike potekala pod pokroviteljstvom Louisa Vuittona, zmagovalec pa je bil deležen prestižnega pokala Louis Vuitton, ki jim je tudi odprl vrata in pravico do dvobojevanja z branilcem Pokala Amerike. Vendar so menedžerji modne multinacionalke kmalu spregledali namene mladega švicarskega japija, ki jim je hotel nadaljnje sodelovanje krepko zasoliti. Zato so se umaknili s smešnim argumentom, da se je zadeva preveč skomercializirala. Pri tem pa so poudarili, da se znajo ob spremenjenih pogojih (beri: gospodarjih) na to sceno še vrniti. In so se! Sindikat Team New Zealand, kjer še niso zalizali ran od bolečega poraza v letu 2003, ko so po treh zaporednih zmagah izgubili prestižno lovoriko in tekmovanje, ki prinaša ogromne denarje, je časovno luknjo, ki je nastala zaradi pravdanja med Bertarellijem (Alinghi) in Larryjem Ellisonom (BMW Oracle) okoli 33. Pokala Amerike, izkoristil za nekoliko drugačno tekmovanje za Louis Vuitton Cup.

Zamisel, da dajo nekdanjim izzivalcem možnost, da se povrnejo na regatno polje, se je takoj prijela. Na razpisano regato se je lani septembra prijavilo kar 23 ekip.