Lošinjski loger Nerezinac

Lošinjski loger Nerezinac

Val 257
AVTOR HTZ
FOTO Sandro Tariba

Lošinjski loger Nerezinac, znana tovorna ladja, stara več kot 100 let, je spomenik lošinjske ladjedelniške tradicije. V sklopu EU projekta Mala barka 2 so jadrnico obnovili po vzoru lošinjskih logerjev s konca 19. stoletja in jo spremenili v interpretacijski center, v katerem na sodoben, zanimiv in interaktiven način prikazujejo in interpretirajo dolgo ter bogato pomorsko tradicijo Lošinja. Od leta 2010 je na seznamu zavarovanih kulturnih dobrin Ministrstva za kulturo Republike Hrvaške.

Leseni motorni čoln »Dražica« (po obnovi preimenovan v »Nerezinac«) je vrsta tovorne jadrnice, ki so jo uporabljali za prevoz drv, apna, peska in ostalega tovora. Četudi je bil nekoč pogost na severnojadranskih otokih, danes obstaja samo en znan preživeli primerek in to prav ta lošinjski. Predvideva se, da so ga zgradili okoli leta 1880; da bi ga spravili v prvotno stanje, so bila potrebna dolga leta obnove. Dolg je 19,6 metra, ima dva jambora in nosilnost okoli 300 ton. Običajno so posadko logerja sestavljali kapitan in trije ali štirje mornarji.

Interpretacijski center predstavlja značilnosti vsakodnevnega življenja na ladji ob koncu 19. stoletja. Postavitev je sestavljena iz dela, ki stoji na rivi pred ladjo, dela na palubi ladje in dela, postavljenega znotraj ladje v podpalubju (nekdanjem skladišču oz. štivi).

Multimedijska postavitev v podpalubju prikazuje življenje na ladji skozi pet značilnih tematskih celot: posadka, hrana, tovori, pomorske rute in gradnja ter vzdrževanje ladje. Poleg ponujenih dejstev obiskovalca vabijo, da si izmisli možne prigode in zgodbe, saj poleg splošnih informacij o takem tipu ladij, časih, v katerih so nastali in se uporabljali, in o tipu tovora, ki so ga običajno prevažali, obstaja zelo malo neposrednih podatkov, zaradi česar je zgodovina »Nerezinca« skoraj popolna neznanka.

Postavitev na obali (rivi) in palubi (koverti) ima informativno tablo z osnovnimi podatki o ladji in del, imenovan »delavnica«, v katerem se obiskovalci lahko poskusijo v nekaterih spretnostih tradicionalnega ladjedelništva, vzdrževanja ladje, na palubi pa preskusijo svoje znanje v zvezi z mornarskimi veščinami ali upravljanjem ladje: šuperenje (kalafatanje), krpanje jader, blanjanje, brušenje, zabijanje žebljev, krivljenje lesa (na pari), vezanje mornarskih vozlov, ribanje palube, pihanje v rog, dvigovanje obiskovalcev preko koloturnika (paranki), dviganje jader in podobno.

Ladja sodeluje tudi pri turističnih manifestacijah, v sklopu katerih se odvijajo regate tradicionalnih plovil.

Ta plavajoči interpretacijski center je svoj privez našel pred Muzejem Apoksiomena v Malem Lošinju, obiščete pa ga lahko od torka do nedelje med 10. in 13. & 15. in 18. uro (v ponedeljek zaprto).