Lokrum, Elafitski otoki in Mljet

Lokrum, Elafitski otoki in Mljet

Zgodovina Jadranskega morja

AVTOR Igor Antič
FOTO Igor Antič

Lokrum

K bogastvu Dubrovnika precejšen delež prispeva tudi njegova lepa in zanimiva okolica. Ustavimo se najprej pri otočku Lokrum (ime izvira iz latinske oznake acrumen za kislo južno sadje), ki leži komaj nekaj sto metrov pred starim mestnim pristaniščem. Njegova površina meri le 0,72 km2, a porasel je z bujnim rastlinjem, na jugu pa je še malo jezero, imenovano »Mrtvo morje«. Na južnem delu otoka je tudi zelo star benediktinski samostan, zgrajen davnega leta 1023. To je bila dolgo časa pomembna ustanova, saj so njegove obsežne pravice zapisane celo v temeljnem pravnem dokumentu Dubrovnika, njegovem statutu. Cerkev na Lokrumu naj bi bila po prepričanju nekaterih kronistov povezana z angleškim kraljem Rihardom I. Plantagenetom, imenovanim Levjesrčni. Ko se je jeseni leta 1192 vračal s pohoda v okviru tretje križarske vojne, je njegova ladja dvignila sidro na Krfu in odplula proti severu v Jadransko morje. Kmalu je zašla v vihar in Richard se je komaj rešil na Lokrum.

Sicer so Dubrovčani na Lokrum dobro pazili, saj je bil pomembna obrambna točka pred mestom. Če bi ga osvojil sovražnik, bi lahko nadziral oziroma prekinil dostope do pristanišča.

Dubrovčani so konec leta 1797 prišli v hudo finančno stisko, med drugim zaradi že omenjenega posojila, ki so ga Francozi, točneje general Comeyras, s pretnjo topovskega bombardiranja mesta izsilili od Dubrovnika, da bi z denarjem financirali zasedbo Jonskih otokov, ki so jim bili pripadli po določbah miru v Campo Formiju. Dubrovčani so se obrnili na papeža, da jim dovoli razpustiti samostan na Lokrumu in lepi otoček prodati nekaterim bogatašem iz mesta, da bi tako prišli do denarja. Pozneje je otok še večkrat menjal lastnika. Francozi so zgradili zvezdasto trdnjavo Fort Royal, Avstrijci za njimi pa so dodali še tako imenovani Maksimilijanov stolp. Leta 1859 je Lokrum kupil nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan Habsburški, mlajši brat avstrijskega cesarja Franca Jožefa I. in takrat vrhovni poveljnik avstrijske vojne mornarice. Pozneje je bil Lokrum tudi v lasti prestolonaslednika Rudolfa, sina cesarja Franca Jožefa II.