Ljubljanski sejem

Ljubljanski sejem

Val 137

Salon plovil v sklopu sejma Turizem in prosti čas

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija klemenc

Žal se je redakcija februarske številke Vala zaključila tako, da vanjo nismo mogli vključiti še kratkega poročila z ljubljanskega sejma Turizem in prosti čas, zato si ga lahko preberete sedaj, z malce zamude.

Večji del sejma je seveda namenjen turističnim predstavitvam posameznih občin, ki obiskovalcem predstavljajo svoje značilne jedi in turistične točke, ki so vredne ogleda. Med razstavljalci smo našli tudi razstavne prostore nekaterih turističnih destinacij, med drugim tudi nekaterih marin.

Nas je seveda najbolj zanimala hala, v kateri so bila razstavljena plovila in navtična oprema, zato smo si tamkajšnje razstavne prostore tudi najbolj ogledali.

Skoraj bi lahko rekli, da se tam srečujemo z bolj ali manj istimi razstavljalci, ki imajo v svojem prodajnem programu predvsem manjša plovila, gliserje, gumenjake, navtično opremo in opremo za vodne športe. Izjemi sta bili podjetji Burin Yacht club, ki je imelo na sejmu razstavljeno največje plovilo, jadrnico elan 344 impression, ki je bila razstavljena na zunanjem razstavnem prostoru, in Azimut d.o.o., ki je na svojem razstavnem prostoru na ogled postavilo leseno jadrničko feather 14 ladjedelnice Alto Adriatico, ki slovi po mojstrskih projektih obnovitev starih plovil, med katerimi ste si bralci Vala zagotovo najbolj zapomnili 111 let staro dvojambornico Javelin.

Med novince tega sejma lahko štejemo podjetje Gomon, ki je predstavilo gumenjak kardis K7 eros, o katerem si več lahko preberete v testu na naslednjih straneh.

Na razstavnih prostorih smo našli predvsem pestro ponudbo gliserjev različnih tipov do 8 metrov dolžine, ki so praviloma ameriškega porekla. Med slednjimi lahko izpostavimo Four Winnsov sl 222, ki je v svojem razredu zmagovalec na izboru za Plovilo leta 2009, na razstavnem prostoru podjetja AS Boats pa smo našli še paleto gliserjev ladjedelnice Rinker. Ljubljansko podjetje Yucca Boats se je ponašalo z največjim razstavnim prostorom, kjer so predstavili čolne ladjedelnic Sea Ray, med katerimi je kraljeval sundancer 285, in Quicksilver, na razstavnem prostoru podjetja Stal elektronik pa smo našli nekaj pripravnih elektronskih pripomočkov, kot je denimo bluetooth enota za prenosne telefone, prilagojena uporabi na plovilu.

Podjetje Nar d.o.o. je med plovili blagovnih znamk Monterey in Stingray predstavil Stingrayevo novost 225, ki jo je mogoče naročiti v dveh različicah, in sicer z odprtim premcem ali s kabino.

Celjsko podjetje Atal d.o.o. je predstavilo plovila ameriških ladjedelnic Regal, Chaparral, med katerimi smo opazili novost, in sicer Chaparralov model 216 wide tech z novo oblikovanim trupom. Upamo, da se bomo lahko v kratkem tudi popeljali z njim. Na Atalovem razstavnem prostoru je bilo mogoče izbirati tudi med številnimi športnimi pripomočki in pomožnimi gumenjaki. Slednje smo našli tudi na razstavnem prostoru ljubljanske navtične trgovine Lotos Marin, kjer smo poleg navtične opreme opazili tudi zunajkrmne motorje in Garminov navtični program elektronskih naprav.

Zanimivo kombinacijo izdelkov smo našli na razstavnem prostoru z navtičnimi oblačili Musto, kjer smo opazili tudi sklopljive propelerje znamke Gori in led svetila Lopolight.

Na razstavnem prostoru izolskega podjetja Rav Yachting smo videli dva predstavnika ameriške ladjedelnice Crownline in italijanski Mano Marine. Med fishermani lahko izpostavimo tudi Carolina skiff 198 dlv, ki smo ga predstavili v Valu 133. Obiskali smo tudi predstavnike podjetja Fortasse d.o.o., ki je zastopnik za nizozemska motorna plovila De Drait, o katerem si prav tako lahko več preberete v testu. Podjetje Fortasse je na svojem razstavnem prostoru predstavilo svoj program navtične opreme in nekaj jader za pokušino.

Sejem je doživel nekaj sprememb, med katere sodi tudi vstopnica, katere v prejšnjih letih nismo bili vajeni. V tem ne vidimo nikakršne ovire, pač pa bi lahko organizator, kljub morda ne prav najprimernejšemu času, razmišljal o postopni širitvi prostorov, namenjenih navtičnim razstavljalcem, saj smo Slovenci vendarle izjemni ljubitelji morja in lahko bi rekli nekakšen navtični fenomen.