Linssen Grand Sturdy 500 AC Variotop®

Linssen Grand Sturdy 500 AC Variotop®

Val 238
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

 

Nizozemska ladjedelnica Linssen je aktivna kot še nikoli doslej. V zadnjih dveh letih so predstavili številne novosti, prejeli čislane nagrade in predstavili zastavonošo med klasičnimi jeklenimi plovili, Grand Sturdy 500 AC Variotop®. Ta majhna črka R pomeni zaščito pred ponaredki. Bolj kot sam patent pri Linssen Yachts izpostavljajo njihovo vodilno vlogo pri uvajanju odličnih rešitev. Ena od rešitev je zagotovo zložljiva avtomatska streha na poveljniškem mostičku, v stilu avtomobilskega kabrioleta, imenovana Variotop, ki je tudi patentno zaščitena. Poveljniški mostiček je tako lahko povsem zaščiten prostor ali pa odprta paluba z udobno sedežno garnituro in mizico v sredini, imenovana »mezzanine«.

Originalno je pojmovanje »mezzanine« pri stavbah med etažama, kjer višina stropov seveda dovoljuje ta poseg, a gre v našem primeru za poveljniški mostiček ali palubo nad glavno palubo, do katere pridemo tako iz notranjosti kakor tudi z zunanje strani. Rešitev Variotop je pomembna za območja, kjer so manj ugodne vremenske razmere in se med plovbo radi zatečemo v varen in suh prostor. Možnost Variotopa pa ponuja še zložljivo streho, ki ob ugodnih vremenskih pogojih spremeni zaprt prostor v sončno palubo, kjer bomo lahko uživali na prostem.

Linssen je zavezan tradiciji

Nizozemska ladjedelnica, ki je 1. aprila praznovala svojo 70. obletnico, je še vedno v lasti družine. Yvonne Linssen je gonilna sila ladjedelnice, skrbi za kupce, medije in še kaj, predvsem pa pozna najmanjše podrobnosti vseh plovil, kar ni povsod običajna praksa. Kakorkoli staromodno se morda slišijo jeklena plovila, so njihova povsem v koraku s časom, v določenih pogledih celo izjemno inovativna. Vedno bolj se tudi obračajo proti mediteranskemu načinu uporabe in Variotop je živ dokaz za to. Sicer pa ladjedelnica po zadnjih podatkih ponuja dve osnovni liniji: Grand Sturdy in Variotop. Po velikosti so prodajno paleto nekoliko očistili, tako so ostale v ponudbi dve različici AC in Sedan za 30,0, 35,0, 40,0 in 45,0-čeveljske trupe. Pri Variotop pa sta na voljo različici GS 450 AC in GS 500 AC Variotop, ki smo jo preizkusili na Nizozemskem v sklopu testiranj za plovilo leta Best of Boats…

Več si lahko preberete v aprilski številki revije Val navtika.