Lica

Lica

Val 139

Ribolov pod jadri

AVTOR Vojko Mitrovič
FOTO Vojko Mitrovič, Robert Lipovec

Lice so atraktivne ribe globokega in odprtega morja, ki tako kot ljudje, poleti in jeseni, ko je morje toplo, rade pridejo k obali.

So slokega, ozkega telesa, ki ga zaključujejo z izrazito dvokrako in močno repno plavutjo.

Imajo veliko glavo in velika usta z ostrimi zobmi. Tako kot veliko večino rib iz družine šnjurov, lice spoznamo tudi po črti na boku, ki pa pri licah ne poteka ravno, temveč je nepravilno valovita. Jadranske lice zrastejo največ do velikosti 1,5 metra in do teže 30 kilogramov.

Rekreacijski ribiči najpogosteje ulovijo posamezne primerke, ki so težki le okoli enega kilograma.

Lice so po hrbtu zelenkasto sive barve, ki se proti trebuhu postopoma preliva v srebrno belo.

Življenjski prostor

Lice se v iskanju hrane neprestano gibljejo. Pogosto se družijo v jatah, neredko naletimo tudi na samotarke ali dve ali tri v skupini. Gibljejo se po celotnem Jadranskem morju, a ob tem velja pripomniti, da jih je največ v južnem Jadranu, ter da se zadnja leta precej pogosto pojavljajo tudi na severnem Jadranu, predvsem ob zahodni obali Istre. V slovenskem morju so najbolj prisotne od junija do oktobra. Obalam se najbolj približajo v drugi polovici avgusta oziroma, kot trdijo izkušeni ribiči, ko se morje segreje na 19 ºC. Lice niso prav rade v mirnem, stoječem morju, zato jih je v mirnih zalivih težko najti. Tja zaidejo le naključno ali pa za kašno jato cipljev. Na lice po navadi naletimo v morju s tokom (Kvarner), ob izpostavljenih rtih in v bližini ustij večjih rek (Neretva, Bojana). Pozno jeseni lice zaplavajo v večje globine in tam ponovno čakajo na toplejše vreme.

Sorodniki

Lice sodijo v družino šnjurov (Carangidae). V Jadranskem morju sta ob lici (Lichia amia) znani še dve vrsti lic. Siva lica (Campogramma glaycos, hrvaško: lica šarulja) je sivo modre barve, zraste do 50 cm in 5 kg teže. Bočno črto ima samo enkrat zalomljeno. V Jadranu je dokaj redka, domuje pa predvsem v vzhodnem Atlantiku in zahodnem Sredozemlju. Najraje se zadržuje na globinah okoli 50 metrov. Pred leti so jih precej ujeli v Piranskem zalivu.

Pegasto lico (Trachinotus ovatus, hrvaško: lica strelka) zaradi izredno hidrodinamične oblike in skoraj vzporednih zgornjih in spodnjih plavuti, pa tudi zaradi velike hitrosti plavanja, marsikje po svetu poimenujejo po puščici. Na Jadranu jo lovijo predvsem v južnem delu.

Zraste do 70 cm in 4 kg teže. Povprečen ulov posameznih rib je od 30 do 50 dag. Rada se približa obali, kjer se sladka z majhnimi ribicami in rakci.

Prehrambne navade

Lice so požrešne ribe, ki napadajo skorajda vse manjše ribe v jatah. Njihova najljubša poslastica so ciplji in gavuni. Plen napadajo hitro in sunkovito. Znane so po tem, da se nenadoma zaletijo v jato.

Posebnosti

Lica je borbena, zelo pretkana in previdna riba. Bojda zelo hitro zazna tudi najmanjše vibracije v vodi.

Načini ribolova

V lovu na lice so najuspešnejši podvodni ribiči s puškami. S palico jo lahko uspešno lovimo s panolo, čeprav so jo nekateri ribiči ujeli tudi v mirovanju. Če naletimo na jato lic (po navadi med lovom na manjše ribe), okrog jate krožimo, panolo pa vlečemo po zunanjem robu jata.