Lica na trnek

Lica na trnek

Val 159
AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

Bližnja sorodnica gofa je lica, brez kompromisna roparica, ki za razliko od gofa svoj plen praviloma preganja predvsem pod gladino, tja do 10 m globine. A 16-kilogramsko lico s fotografije je kolega ujel med lovom gofa na 23 m globine – toliko o navadah rib. Koničaste plavuti in glede na telo kar prevelik rep lici omogočajo prav živalske pospeške, ko lovi male ribe, sploh pa, ko jo imate zataknjeno na trnku.

Lice lovimo vzdolž celotne jadranske obale, tako vzhodne kot tudi zahodne. Zelo uspešno se jih lovi ob obali Istre, kot tudi ob slovenski obali, kar je še imamo. Bliže obali migrirajo v maju in ostanejo tja do oktobra. Znana lovišča so tudi izlivi rek v Jadran – izliv Bojane, delta Neretve, Mirne, ustje Limskega kanala, otočki vzdolž zahodne obale Istre in ozki prelivi s tokom; povsod tam je mnogo malih rib – cipljev, igel in gavunov, ki so licin plen. Značilno je preganjanje plena tik pod gladino – ko lice gonijo male ribe, te v jatah bežijo in letijo na vse strani, za njimi pa gladino režejo ostre plavuti in repi velikih lic. Takšni prizori se dogajajo celo v pristaniščih, marinah, tik ob obali, povsod, kjer plavajo jate cipljev. In tedaj je pravi čas za ribolov. Opisal bom tri tehnike ribolova.

Lico se največ lovi s panolo z živo vabo – z iglico, cipljem ali šnjurom bo največ možnosti za uspeh. Oprema je podobna opremi za gofa, torej multirola (30 do 50 lb) ali enodelna palica (okoli 50 lb). Vrvice naj bo vsaj 300 m pri debelini 0,50 mm. Ko lica udari po trnkih, z njimi v gobcu beži z neverjetno hitrostjo, neredko skoči iz morja in, ker je precej ploske oblike, nudi močan odpor, skratka, borba bo nepozabna. Ker bomo vlekli panolo blizu površine, tudi ni potrebe po dodatni obtežitvi, je pa vseeno priporočljivo potopiti vabo na okoli 5 m globine, in sicer zaradi lažjega manevriranja in moteče plavajoče trave na gladini. Vrvico z vabo potopimo s sistemom obtežitve downrigg ali pa preprosto zataknemo na vrvico okoli 300-gramsko utež z dvema vodiloma, skozi kateri namestimo vrvico. Ta način omogoča preprosto ter hitro natikanje in snemanje uteži iz vrvice. Terminal z vabo naj bo iz laksa debeline 0,80 mm, dolžine vsaj 3m in povezan z glavno vrvico preko močne vrtavke. Kovani trnki na živi vabi so razporejeni klasično – vlečni trnek v gobec vabe, preostala dva ali trije pa so (odvisno od velikosti vabe) montirani ohlapno na sredini telesa in pred repom. Ker lovimo z živo vabo, bomo pluli počasi, okoli 2 milji, medtem ko lahko mrtvo vabo vlečemo nekoliko hitreje, umetne vabe pa vlečemo še hitreje, lahko tudi pri 7 vozlih hitrosti (pri večjih, okoli 15 cm dolgih vabah). Tudi lice se grupirajo v manjše jate, večji primerki pa živijo v parih ali so samotarji. Dogaja se, da že ujeto lico vse do plovila spremljajo preostale lice iz jate. Tedaj, če je dodatna oprema pri roki, lahko ulovite dve muhi na en mah.