Liam Orel se od finn poslavlja z bronom

Liam Orel se od finn poslavlja z bronom

AVTOR JK Jadro

Jubilejno 20. mladinsko svetovno prvenstvo razreda finn, ki ga je konec avgusta gostil Jadralni klub Jadro Koper, se ni izteklo po željah Slovencev. Naš najboljši reprezentant Liam Orel je tekmovanje končal na skupnem 20. mestu ter z bronom v kategoriji do 19 let potrdil slovo od najtežjega olimpijskega enoseda. Športno pot bo nadaljeval v disciplini laser, v kateri cilja na OI 2024.

Naslov svetovnega prvaka je osvojil Čeh Ondrej Teply, ki ga je na trenerskem čolnu spremljal dvakratni olimpijec Gašper Vinčec. “Ondreja poznam že od malega. Imam ga skoraj za sina. Z veseljem sem mu pomagal, saj je tudi njegov oče meni 10 let stal ob strani. Mislim, da ima veliko potenciala in da bo v članski konkurenci še veliko pokazal,” je vrhunec kariere 23-letnega Čeha komentiral koprski šampion.

Slovenska izbrana vrsta je v domačih vodah zaostala za pričakovanji. Liam Orel je z 20. mestom in bronom v kategoriji do 19 let sicer ponovil lanski uspeh, a to je, glede na vitkejšo telesno konstrukcijo, njegov največji domet. “Prvi cilj je bil izpolnjen, moja želja pa ne. Obetal sem si uvrstitev med deseterico in zlato kolajno v konkurenci do 19 let. Načrt je splaval po vodi deloma zaradi težkih razmer, v večji meri pa zato, ker sem si privoščil preveč napak. Poleg tega sem ugotovil, da mi jadrnica finn ne ustreza, zato sem jo sklenil prodati in kariero nadaljevati v laserju, kjer imam boljše možnosti za vrhunske uvrstitve,” je razloge za menjavo discipline pojasnil 19-letni član Jadra Koper.

Drugi slovenski predstavnik, Jan Orel, je sidro odvrgel na 22. mestu. “Sezono zaključujem z nekoliko grenkim priokusom. Prednosti domačega terena nisem uspel izkoristiti, ker smo imeli večino časa zelo neobičajne vetrove, a ti so bili za vse enaki in niso izgovor za slabši izid,” je bil ob koncu najpomembnejše jadralske dirke v slovenskem morju jedrnat Jan.