Lexus NX 300h

Lexus NX 300h

Val 199

Ostra podoba, mehak značaj

AVTOR Željko Purgar
FOTO Željko Purgar

Lexus NX 300h je avtomobil, ki mu ne gre iskati para. Je eden in edini, dokaz o tem, kaj vse je mogoče, če se ne ukloniš večini.

Lexus že dolgo, v bistvu od vedno, ponuja to, česar si njegova matična družba ne upa oziroma ne sme dovoliti – loviti vodilno mesto med splošnimi ponudniki avtomobilov v globalnem merilu pač ne dopušča drugačnosti. Znamka mora biti všeč splošni publiki in zadovoljiti večino. Če želiš biti nekaj več, moraš odstopati od povprečja. Lexus NX ni le daleč stran od sivega avtomobilskega vsakdana, temveč je glede na marsikatero merilo vizionar in napovedovalec časov, ki prihajajo.

Njegove oblikovne poteze so smele in pogumne, žal pa je drugačnost vedno dvorezen meč. Bolj kot je avtomobil svojski, bolj se publika odločno deli na za in proti. Sam sem vsekakor za, marsikdo pa je tudi proti. Na dva pola ljudi deli tudi pogonski sklop. Črka h ob številki pomeni, da športnega terenca poganja hibridni pogonski sklop. Sestavlja ga bencinski štirivaljnik delovne prostornine poltretjega litra in največje moči 114 kW, električni motor pa lahko doseže največjo moč 105 kW. Sistemska moč hibridnega pogonskega sklopa znaša 145 kW (197 KM). Drugačnost pogonskemu sklopu zagotavlja tudi brezstopenjski menjalnik CVT. Mogoče mu je sicer omejevati območje delovanja, kar pomeni, da kljub vsemu zmore svojevrstno stopenjsko delovanje. S premikanjem prestavne ročice naprej in nazaj je torej njegovo delovanje mogoče približati delovanju ročnega menjalnika, pri čemer gre res le za približek.

Hibridni pogonski sklop z menjalnikom CVT zahteva izjemno prefinjeno upravljanje, predvsem pa dober občutek na podplatu desne noge, ki zmore natančno potiskati in sproščati stopalko za plin. Če namreč to voznik pohodi preveč odločno, se vrtljaji motorja izjemno povečajo. Takrat vožnja z NX spominja na vožnjo s skuterjem, kar vsekakor ni najbolj uglajeno. Ko voznik pohodi stopalko za plin do konca, beninskemu motorju odločno priskoči na pomoč tudi električni motor in vozilu ob tem zagotovi izjemen potisk ob speljevanju, še posebej dobrodošlo pa je vse skupaj pri prehitevanju.

Električnega motorja v pogonskem sklopu so še posebej veseli obiskovalci marin oziroma sosedje v ulici. Z NX je namreč, sicer z omejeno hitrostjo, kar nekaj sto metrov mogoče prevoziti povsem na električni pogon, torej povsem neslišno. …

Več si lahko preberete v 199. št. revije Val navtika.