Leidi 800

Leidi 800

Val 184

Novinec pri sosedih

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski

Zelo zanimiva in rahlo »retro« zunanja podoba, izredno hiter trup, skrbna obdelava in velik kokpit so značilnosti tega novinca iz Pulja. Preizkusili smo ga v vodah na najjužnejšem delu Istrskega polotoka.

Leta 2005 je v bližini Pulja navdušeni izdelovalec Marsel Brkić začel z izdelavo in prodajo manjših čolnov. Imenovali so se leidi 490 in do konca leta 2009 jih je prodal skoraj 100. Uspeh ga spodbudil in takoj se je lotil načrtovanja nekaj večjih motornih čolnov. Nastal je model leidi 600, ki je predvsem pri kupcih na Hrvaškem požel odličen prodajni rezultat. Uspeh je bil velika spodbuda in tako je Marsel Brkić že tretjič zavihal rokave in se lotil večjega projekta. Imenoval ga je leidi 800, plovilo bo imelo polizpodrivno obliko trupa, rahlo »retro« zunanjo podobo in opremljeno bo z motorji od 50 do 300 KM (od 36 do 220 kW) in dosegalo hitrost 32 vozlov (59 km na uro). Plovilo so uradno predstavili minuli mesec na Reki in prav v njenih domačih vodah, pred marino Veruda, smo ga tudi preizkusili…

…Dolgo sem opazoval leidi 800 in ugotavljal, kam sodi njegov zunanji videz. Sodeč po premcu bi ga lahko uvrstil med zelo klasične oblike motornih čolnov, tam iz leta 1950. Res pa je tudi, da je danes zelo moderen in tudi moden popolnoma raven oziroma sekirasti premec. Torej v eni sapi je premec »supermoderen«, po drugi pa zelo klasičen…

…Oblika premca in navpična ter zelo široka krma sta prispevala k temu, da je notranjost pravzaprav večja, kot bi pričakovali od sedemmetrskega plovila. Vstop na krmi je zelo zanimiv, saj so uredili kar dvoje lesenih vrat in šele potem smo v kokpitu….

…Preizkusno leidi 800 je poganjal motor Hyundai Seasall. Z motorjem te korejske znamke sem se prvič srečal in prav je, da nekaj povem o tem….

…Vodljivost pri višjih hitrostih je dobra in leidi brez obotavljanja sledi spreminjanju smeri tudi pri zelo ostrih in za oko nevarnih manevrih. Posebnih valov ni bilo, tako da nisem mogel preveriti obnašanja na večjih valovih. Vtis je, da so načrtovalci predvsem želeli večje hitrosti, saj kako drugače razumeti vgradnjo 300 »konjičev« v sicer to zelo majhno strojnico.

Več si lahko preberete v 184. številki revije Val navtika.