Legendarni modeli FX pri Yamahi

Legendarni modeli FX pri Yamahi

Val208
AVTOR Julijan Višnjevec

Če smo v preteklih nekaj člankih veliko izpostavljali najnovejši Yamahin agregat s tremi valji, ki je sedaj lažji, bolj obvladljiv in še bolj dostopen, vsekakor ne smemo mimo dejstva in legendarnih FX modelov z zmogljivimi agregati in vgrajeno vrhunsko opremo. Zastavonoša pri Yamahi sicer ni nič manj zaželen kot pred prihodom trivaljne evolucije. Zmogljiv vodni skuter iz družine FX je večkrat predmet poželenja in adrenalinske vožnje. Z zanesljivo Yamahino tehnologijo in s številnimi prednostmi ostaja v vrhu ponudbe in je hitrostne sladokusce pripravljen karseda hitro pripeljati do avtentičnih morskih vrhuncev.

FX je zastavonoša pri Yamahi
Vsi modeli FX imajo integriran RIDE sistem, vendar je le model FX SVHO narejen s pomočjo tehnologije trupa NanoXcel 2. Eden izmed najbolj zaželenih in vsesplošno uporabnih modelov je najboljša mešanica performansov, upravljanja, udobja in odličnih plovnih lastnosti. Zaradi vsega tega je izredno priljubljen med ljubitelji adrenalina in hitre plovbe. Vsi predstavniki te zmogljive linije imajo elektronski nadzor plina s tempomatom (t. i. cruise-assist), funkcijo no wake (upravljanje pri nizki hitrosti), vzvratno prestavo z nadzorom števila vrtljajev in še mnogo več. Odlična novost je tudi stopnica na krmi, ki omogoča lažje ponovno vkrcavanje na skuter. Za spravilo predmetov je na voljo 91 litrov velik skladiščni prostor v sprednjem delu, sedem litrov pa zavzema prostor za drobnarije.

Sistem RIDE je brezkompromisni dodatek
Po uvedbi sistema RIDE (Reverse with intuitive Deceleration Electronics) se je pri Yamahi odprlo novo poglavje za lažje upravljanje vodnih skuterjev. Poglavitne prednosti se nanašajo na hitrejše zmanjševanje hitrosti (za 30 %) in lažje manevre pristajanja ob obalo ali plovilo. Sistem na desni strani krmila ponuja ročico za plin, na levi pa za vzvratno vožnjo. Z nekaj prakse se lahko s hitro igro prstov vrtimo na mestu, kar nam vliva zaupanje v obvladovanje vodnega skuterja.
Zaradi sistema RIDE je poleg zaviranja zanimivo še to, da zaradi bočnega izhoda vodnega curka vodni skuter ne potopi »nosu« pod vodno gladino, temveč se le ustavi.

NanoXcel 2 je trup prihodnosti
Izredno trpežni in lahki trupi Yamahinih vodnih skuterjev so dokaz, da je NanoXcel tehnologija dovršena in pripomore k 18-% zmanjšanju teže v primerjavi s predhodnim materialom. …

Več si lahko preberete v 208. št. revije Val navtika.