Leader 9

Leader 9

Val 149

Eleganca in uporabnost

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

V prejšnji številki ste verjetno zasledili, da smo Jeanneaujevemu leaderju 9 podelili naziv plovila leta v prvem razredu motornih plovil. Svojo odločitev lahko utemeljimo v tem prispevku. Konec marca smo se namreč odzvali povabilu ladjedelnice Jeanneau in se udeležili testiranj v Nici, kjer smo lahko zapluli z vsemi predstavniki serije leader, merry fisherjem 645, cap camaratoma 555 in 635 ter jahto prestige 50.

Celotno serijo leader so oblikovalci zasnovali tako, da od vsepovsod lahko vidimo morje. To velja tako v kokpitu kot tudi pod palubo, zato ga na vsaki strani trupa krasita dve vzdolžni okni, ki ju je deloma mogoče tudi odpreti. Temu konceptu so dodali še všečno obliko, elegantne linije ter odličen izkoristek prostora. Plovila tipa hard top je namreč težko zasnovati na tako majhni dolžini, da se v zaprtem delu ne počutimo utesnjene, saj je na voljo manj prostora, a leader 9 nudi v kokpitu veliko prostora. Pravzaprav je v prostornosti na prvi pogled zelo malo razlike med leaderjema 9 in 10, pa tudi oblikovno sta si zelo blizu, medtem ko so leader 8 zasnovali drugače, z odprtim kokpitom in radarskim lokom.

Leader 9 smo izbrali za zmagovalca v svojem razredu prav zaradi uspešne kombinacije oblikovanja, dobrega izkoristka prostora, ki se kaže predvsem v kokpitu in prostornosti krmne kabine. Če k temu dodamo še dobro izdelavo in očem prijazne barvne kombinacije, dobimo zmagovalno kombinacijo, za katero bomo v osnovni različici z enim Volvovim dizelskim motorjem D4 260 odšteli 117.500 €. Za različico z dvema bencinskima motorjema moramo doplačati 8.000 €, za par dizelskih motorjev D3 200 pa 27.400 €. Pri doplačilih velja omeniti še paketa opreme »premiere«, ki vsebuje premčni potisnik, hladilnik v kokpitu in tikovino v kokpitu in na krmni stopnici; zanj moramo odšteti 7.730 €. Za paket »preference«, ki vsebuje še premčne blazine, električno stranišče, trim krilca in mizo v kokpitu, pa 11.750 €. Nekaj doplačil, toda s pametno izbiro dodatne opreme lahko za okoli 150.000 € + DDV dobimo dobro opremljen čoln.