LCD ali plazma

LCD ali plazma

Val 134

Zabavna elektronika

AVTOR Mitja Zupan
FOTO Mitja Zupan

V eni od prejšnjih številk smo podrobneje opisali navtične antene. Prispevek je bil nekakšen uvodnik oziroma napovednik za prehod na področje zabavne elektronike. Našega spomina ni potrebno vrteti prav daleč nazaj, ko smo imeli na plovilih samo avtoradio, pa še tega smo našli doma iz starega avtomobila ali pa smo ga dobili pri prijatelju. Pozneje so te napravice nadomestili sodobnejši aparati, seveda s CD predvajalnikom. Mnogi navtični navdušenci so bili pravi nasprotniki vse sodobnejšim napravam zabavne elektronike. Saj jih popolnoma razumemo, vse to smo imeli doma, kjer smo lahko spremljali dnevne novice in si ogledali priljubljene filme. Na dopustu naj bi človek le malce pozabil na tekočo problematiko, filme bi nam zapolnila narava, v morju bi se hladili in krepili svoje telo ter si vzeli nekaj več časa za komunikacijo v družinskem in prijateljskem krogu. Verjemite, tudi najbolj zagrizeni nasprotniki teh naprav jih imajo danes na svojih plovilih. Razvoj tudi na tem področju vrtoglavo napreduje, zato je samo vprašanje, kakšne naprave naj si izberemo za naše plovilo.

Uvod

Pri načrtovanju nakupa televizorja za plovilo je pomembno, da poskrbimo za ustrezen prostor, kakovostno električno napeljavo in anteno, ki bo omogočala sprejem signala. Moramo se zavedati, da je televizijska revolucija pred vrati in bomo kaj kmalu sprejemali digitalni signal. Naj v uvodniku nekaj besed namenimo prav tej temi, saj bodo za marsikoga to uporabne informacije tudi za domačo rabo.

Kaj je digitalna televizija?

Digitalna televizija (DTV) je naslednica običajne oziroma analogne televizije. Najopaznejši izboljšavi DTV sta kakovostnejša slika in možnost vpliva gledalca na program, kar pomeni, da gledalec lahko posega na televizijski sistem. Lahko izbira vsebino, glasuje in podobno. Za interaktivnost je potrebna dvosmerna povezava. Trenutno se uporabljajo sistemi PAL, NTSC in SECAM. Postopno jih bo zamenjala HDTV oziroma TV visoke ločljivosti, ki ima 1.280 x 720 pik ali 1.920 x 1.080 v prepletenem ali progresivnem načinu. V obeh primerih je format slike 16:9.