Lampuga

Lampuga

Val 169

na trnek

AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

Znane so zgodbe oceanskih brodolomcev, ko so jih, čakajoč rešitelje, ob njihovih splavih spremljale jate zlatih rib. Zlata skuša, lampuga ali mahimahi, je pelagična riba, ki jo izredno privlačijo plavajoči predmeti. Le-ti v pelagičnem morju služijo kot zavetje manjšim ribam sardelam ali skušam, kar pa pomeni, da v bližini na njih prežijo predatorske vrste rib.

V Jadranu jo poznamo pod imenom lampuga in to ime se je drži kar vzdolž obale celotnega Sredozemlja, kolegi ribolovci s Havajev pa so ji nadeli simpatično ime mahimahi. To poimenovanje je poznano v oceanih tropskega in subtropskega pasu, ki ga mahimahi naseljuje. Ker se lampuga rada približa plutajočim objektom pelagičnega morja, jo imenujemo tudi dolphin fish, saj neredko sledijo jadrnicam in kot takšne predstavljajo precej zanesljiv obrok na ladijskem jedilniku.

Lampuge so ves čas v gibanju, plavajo s hitrostjo okoli 80 km/h, kar jih uvršča v sam vrh hitro plavajočih morskih roparic, zato jo boste najhitreje ulovili na panolo. Dolg suličast rep, tumpasta glava in mišičasto sploščeno telo neverjetnega barvnega spektra; od vijolično modre do zeleno zlate, z drobnimi temnimi pikami. V oceanih zrastejo do 1,9 m dolžine in preko 35 kg teže, pri nas pa so v povprečju težke okoli 2 kg in dolžine okoli 60 cm. Plavajo v jatah, pri čemer pa je pomembno vedeti, da pod jato plavajo največje lampuge, proti gladine pa vse manjše.