Ladijski motorji Bukh

Ladijski motorji Bukh

Val 164
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Vprašanje:

V Nemčiji imam namen kupiti barko LM 29. Sem že čisto odločen, v negotovosti sem samo glede motorja. Vgrajen ima motor znamke Bukh ali nekaj podobnega. Ker sem prvič slišal za to znamko, sem malo zaskrbljen in zanima me, če kaj poznate te motorje in morebitne njihove hibe.

Odgovor:

Ker je bralec potreboval zaradi odločitve odgovor zelo hitro, sem mu ga posredoval osebno, ob vrčku pijače, ki je ne smemo reklamirati („Kebrov zakon“), povzetek in informacije za druge bralce pa posredujem sedaj še v pisni obliki.

Ali mora biti kupec kaj zaskrbljen zaradi motorja Bukh? Da, vsekakor je lahko zaskrbljen, saj je motor dobesedno neuničljiv in če barke ne bo potopil ali vanj vlil namesto dizla vodo ali dodal sladkor, ga bo motor preživel. Gre za motorje, po poreklu s severa Evrope, ki so pri nas dokaj malo poznani, poznavalci pa jih cenijo kot prave bisere in se težko ločijo od njih. Zato jih je treba predstaviti malo podrobneje, čeprav pri nas nimajo predstavništva.

„Aabenraa Motorfabrik“, kakor se tovarna imenuje na Danskem, je bila ustanovljena davnega leta 1899 kot strojna tovarna in leta 1904 je bil izdelan prvi ladijski motor, s čimer se je izdelava nadaljevala skozi leta. Izdelali so veliko različnih motorjev za različne namene, osnovni pa je bil motor za težka delovna plovila, pod imenom »Callesen Dieselmotoren«. Leta 1995 so prevzeli tovarno »Bukh« in razširili izdelavo z malimi motorji za jahte, manjša delovna plovila, generatorje in predvsem za reševalna plovila. V zadnjih letih pa v kooperaciji izdelujejo tudi »Bukh-Steyr Solas« motorje za hitra reševalna plovila, ki vsi izpolnjujejo visoke tehnične zahteve SOLAS/IMO.

Bukh motorji so resnično pravi ladijski motorji in ne gre za kakršno koli obliko predelave tega ali onega motorja iz vozila ali delovnega stroja. Izjema je najmanjši, ki je narejen na bazi motorja Faryman, ki pa je tudi izvorno značilen ladijski motor. V vsakem primeru so narejeni izključno za uporabo na morju, kot pogonska plovila, in prenesejo največje obremenitve. Skupna značilnost vseh je relativno visoka teža (razen pri najmanjšem), možnost ročnega zagona, v primarni izvedbi enokrožni sistem hlajenja, direktni vbrizg goriva in nasploh višja cena od konkurence. Prav zaradi tega jih srečujemo v plovilih, kjer je treba imeti največjo stopnjo zanesljivosti delovanja, to pa so predvsem manjši reševalni čolni. Delovna doba motorjev je izjemno dolga, nekateri trdijo, da so večni. Zagotavljajo, da je z normalnim vzdrževanjem moč doseči kar 100.000 ur obratovanja!!