Ladijski mostiček

Ladijski mostiček

Val 167

Nujno zlo

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Vprašanje bralca: Navajen sem sicer, da ladijska oprema ni poceni, velikokrat tudi upravičeno, vendar pa so nekateri izdelki astronomsko dragi. Sam oklevam ob nakupu ladijskega mostička, kajti za sodobne sofisticirane izdelke iz ogljikovih vlaken, na primer, nimam denarja. In ker sem se naveličal uporabe navadne deske in si želim nekaj trajnejšega, pa čprav vem, da je takšen mostiček malo v uporabi, bi potrebova tudi vaš nasvet. Ali poleg znane ponudbe na trgu, obstaja še kaj.

Da, res je, ladijski mostiček sodi v sklop tiste opreme na barki, ki po eni strani ni zelo nujna, po drugi strani pa skorajda ne moremo brez nje. In kadar ne služi svoje osnovnemu namenu, prihodu/odhodu z barke na obalo, nam je v napoto.

Izdelovalci ponujajo pestro ponudbo takšnih mostičkov, od teh so nekateri izjemno sofisticirani (izdelani iz ogljikovih vlaken, teleskopski ipd.) in so pravo nasprotje navadnim plohom ali deskam, ki jih tudi uporabljajo nekateri lastniki plovil.

Dve lastnosti mostička sta pomembni: velikost, predvsem dožina in teža. Dolžina razpetega mostička je odvisna od velikosti in oblike plovila, načelno pa je daljši seveda uporabnejši. In primerno neroden za shranjevanje, zato je kaj pripravno, če ga lahko zložimo in mu tako vsaj prepolovimo dolžino.

Teža je torej največji problem in pa seveda cena. Poznamo izjemno lahke mostičke, ki pa so vrtoglavo dragi. Ali se temu da odpomoči? Kaže, da se, kajti na trg je prišel mostiček, ki ob dolžini približno dva metra ne bo presegel teže 7 kilogramov.

Lani smo Valovci spoznali prototip, letos pa prvi izdelek, ki smo ga tudi preizkusiliSedaj je razvoj v bistvu dokončan in v mrzlih dneh februarja smo v idiličnem okolju Rožnika v Ljubljani imeli priložnost preizkusiti zadnje testne izdelke, preden se bodo serijsko podali na prodajne police. Preizkus smo imeli namen sicer opraviti na morju, vendar nas je od tega odvrnila orkanska burja tiste dni in rajši smo improvizirali v malo bolj prijaznem okolju.