Kulinarika – spomladansko potepanje z otroki

Kulinarika – spomladansko potepanje z otroki

Val 238
AVTOR Robert Renninger
FOTO Robert Renninger

Prvi cvetovi na travnikih, drevesa se prebujajo, na sončnih legah že šparglji poganjajo, očitno prihaja pomlad. Letos tudi zima ni bila ne vem kako huda, en mali sneg, tudi v Istri, to pa je vse, drugače temperature nad 10 stopinj v povprečju, čez dan govorim. Če mene vprašate, jaz bi, da tako ostane tudi v prihodnje, zime enostavno ne maram več. Očitno sem bil kot otrok preveč na smučkah in sankah.

»Gremo mi po svoje,« smo poimenovali ta konec tedna, ko smo se s Popotom, to je moj prijatelj iz otroštva, in vsak s svojimi otroci, jaz s hčerko, on s hčerko in sinom, odpravili na morje. Petek po vseh obveznostih, ki jih imamo ljudje v mestu, pobiranje otrok po vrtcih, pakiranje avta do vrha, tudi slamice več ne spravimo noter, pa samo za 3 dni gremo, dvourna burna vožnja s postanki za sladoled, bombone in tako dalje. Pred večerom še ulovimo našega ribiča Grgo na medulinskem pomolu, ki ravno »kašetira« (daje ribo v kašete, jo pokrije s prozorno folijo in posuje z ledom) rombe, raže, škarpine, zobatce in sipe. Kot vedno gre vse v naš prtljažnik, saj imam v ta namen prirejeno komoro za shranjevanje ribe, ki se bo v ponedeljek prodajala v Ljubljani. Divja riba je danes skoraj že prava redkost, zato je potrebno, dokler še traja, izkoristiti ta čudež narave. Svežo zelenjavo bomo jutri zjutraj kupili na puljski tržnici. Ko imam hčerko s seboj, nisem tako ambiciozen ribič. Ko je bila mala pikica, sem jo vsako jutro vzel s seboj na tunolov, bila je cele dneve z menoj na barki, se igrala s sardelami, »drgnila« barko, čistila sipe za rižoto, skratka morska opravila, ki pa se jih sedaj trenutno malo otepa. Najstniško obdobje prihaja, pomfri in kečap stil jaz temu pravim. Upam, da hitro mine.

Petek zvečer, kulinarični spektakel pred jutrišnjim tuna »spinningom«. Jutri imamo v planu, da gremo tukaj v medulinskem zalivu preganjat tune z gumenjakom, sedaj v tem obdobju se manjše tune dvigujejo na površino, v različnih obdobjih dneva skačejo ven iz vode, saj se hranijo z malimi ribicami čisto pod površino in jih ta »gonja« za plenom izda pred nami, ki za njimi »hantamo« (jih lovimo). Pa gremo najprej kuhat, da bomo jutri pripravljeni na borbo.

Več si lahko preberete v aprilski reviji Val navtika 238.