Kuhalnik na plovilu – Kaj izbrati?

Kuhalnik na plovilu – Kaj izbrati?

Val 198
AVTOR ing. Matevž Guzelj
FOTO arhiv proizvajalcev

Zbudili so me galebi s svojim »kričanjem« in čudovit vonj po sveže pečenem kruhu. Nisem si mislil, da tudi na Silbi nekdo prodaja sveže pečen kruh, zato sem kar v spodnjicah pohitel na krov, da ujamem ponudnika. Spoznanje je bilo kruto. V zalivu ni bilo nikogar, vonj pa je prihajal iz sosednje turistične lesenjače. Takrat sem sklenil, da bom naslednjo sezono tudi sam pekel kruh in ob tem sprevidel, da za to potrebujem kuhalnik z dobro pečico.

Kuhalnik – ga res potrebujemo, kakšen je najbolj primeren, na kaj moramo paziti ob nakupu, je boljši s pečico ali brez, na plin ali elektriko, se kuhanje na barki razlikuje od tistega doma? Vse to so vprašanja, ki se nam porajajo, ko se resno spopademo z dejstvom, da bomo na plovilu sami pripravili topel obrok in ne samo kave ali čaja.

Če bomo kupili novo plovilo, bo kuhalnik v opremi kuhinje in verjetno nihče ne bo prav posebej pozoren na to, kakšen je. Pri nakupu rabljenega plovila je morda potrebno pogledati, v kakšnem stanju je, bistveno pa rabljeni kuhalnik na ceno ne bo vplival. Nekaj razlik obstaja tudi pri vrsti plovila, saj so tisti v jadrnicah, če nič drugega, vpeti v ohišje tako, da so vedno v vodoravni legi. To pomeni, da so tudi takrat, ko jadrate, v poziciji, ki dovoljuje kuhanje.

Kuhalnikov je veliko vrst, ponudba pa nič ne zaostaja za tistimi, ki nam jih ponujajo za dom. Tudi za plovila je mogoče dobiti kuhalnik, ki ima več kot samo dve grelni mesti, s pečico ali brez, pa električne, na plin, s keramično ploščo, indukcijske in še in še. Električni kuhalniki nam pobirajo elektriko, zato je zelo dobro vedeti, kolikšna je njihova poraba, da se nam akumulatorji ne izpraznijo preveč. Glede varnosti so boljši kot plinski. Od vrste plovila in opreme je odvisno, kaj nam ponudi izdelovalec, neko nepisano pravilo pa je, da so kuhalniki in njihova kvaliteta prilagojeni kvaliteti plovila, zato bomo na prestižnih motornih jahtah in jadrnicah vedno našli samo res kvalitetne kuhalnike, ki bodo tudi zadnji krik mode v tem segmentu. Tudi njihova cena predstavlja pravo malenkost v primerjavi s ceno celotne barke. Nič presenetljivega ni, da so nekatera večja plovila v kuhinji opremljena bolje kot naše skromno stanovanje. …

Več si lahko preberete v 198. št. revije Val navtika.