Krst nove jadrnice Vasilija Žbogarja

Krst nove jadrnice Vasilija Žbogarja

 

V družbi prijateljev, članov Jadralnega kluba Izola, sponzorjev in ostalih privržencev jadranja je Vasilij Žbogar krstil novo jadrnico razreda Finn, s katero bo lovil veter v jadra na naslednjih velikih tekmovanjih, poimenoval pa jo je po svojem rojstnem mestu.

»Izola mi pomeni ogromno, je moj dom, moj varen pristan, sem se vedno rad vračam in ko bom na širnih morjih, bo del mojega domačega kraja vedno z mano,« je izbiro imena razloži Vasilij Žbogar.

»Vesel sem, da je nova jadrnica gotova in da sem jo lahko predstavil svojim najzvestejšim navijačem in spremljevalcem. V to jadrnico smo v zadnjem letu vložili veliko truda, o občutkih na vodi pa bom več lahko povedal po treningih v Valenciji,« je z nasmeškom na obrazu povedal Žbogar, ki je tudi sodeloval pri nastajanju jadrnice. Ob tem je dodal: »V to jadrnico smo v zadnjem letu vložili veliko truda. To je prva jadrnica, pri kateri sem sodeloval od zasnove do proizvodnje. Lahko rečem, da sem se veliko naučil.«

Glavni projektant jadrnice je bil Juan Kouyoumdjian, v jadralskem svetu znan kot projektant katamaranov za Pokal Amerike, pa tudi jadrnic za Volvo Ocean Race, sodelovala pa sta tudi trener Luca Devotti in, kot že rečeno, Vasilij Žbogar. Pri zasnovi so bile upoštevane njegove želje in zahteve, pa tudi način jadranja. »Ta jadrnica ima drugačen trup kot do sedaj ostale. Pri projektiranju smo se po eni strani igrali s pravili, po drugi pa upoštevali moj način jadranja,« je o jadrnici povedal Žbogar in predstavil še nekatere glavne razlike z ostalimi jadrnicami: »Razlikuje se v podrobnostih. Ima malo daljšo vodno linijo, je ožja spredaj in širša zadaj. Pri projektiranju jadrnice smo imeli v mislih tudi razmere na olimpijskem prizorišču v Riu.«

Če boste na morju spremljali regate razreda Finn, boste v floti kaj hitro lahko našli najboljšega slovenskega jadralca, saj se nova jadrnica od drugih razlikuje tudi zaradi grafične podobe. »Ta jadrnica je prva, ki ima trup dveh barv, je belo-modra. Takšna je zato, ker posnema barve jadrnice Esimit Europa 2 in upam, da bo tudi tako hitra,« je z nasmehom na obrazu povedal Žbogar, ki bo prve večje treninge z novo jadrnico naredil marca v Valenciji. »Z novo jadrnico sem sicer že bil na morju, tu v Izoli sem malo jadral in občutki so zaenkrat dobri. Je pa vožnja jadrnice nekoliko drugačna od prejšnje in se bo treba z urami na vodi privaditi na to. Če bo potrebno, bomo malenkosti lahko hitro popravili, kalupa jadrnice pa se praktično ne bo dalo popraviti,« je še dodal Žbogar.

Marec bo tako v znamenju testiranj in odpravljanja pomanjkljivosti, konec aprila pa bo Vasilij Žbogar z novo jadrnico prvič na regati – na tekmi svetovnega pokala v Franciji.