Križarjenje po zahodnem Sredozemlju -2.del

Križarjenje po zahodnem Sredozemlju -2.del

Val 185
AVTOR Karmen Stanovnik
FOTO Karmen Stanovnik

Casablanca

…Ko se namreč preostali potniki, ki se izkrcajo z nami z ladje, porazgubijo po avtobusih in odidejo na organizirane izlete, nenadoma stojimo pred ograjo, ki loči pristaniški del od mestnega, le mi štirje. Sami. No, ne povsem sami. Že od daleč vidimo, da za ograjo gruča okoli 50 Maročanov glasno ponuja svoje prevozne storitve – seveda s starimi, napol podrtimi belimi in rdečimi taksiji. Medsebojno se prerivajo, vsi si želijo v ospredje – do najboljšega »štartnega položaja«, strasti mirita celo tam prisotna policista….

…Ponosen je tudi lastnik starega taksija, ki nas zapelje od mošeje do Medine. Na vprašanje, koliko let šteje njegov avto, katerega vrata se za silo zaprejo šele ob tretjem poskusu, namreč z žarom v očeh vzneseno odgovori: »Moj mercedes ima 1.700.000 prevoženih kilometrov!«…

…Če je bila Casablanca tako še leta 1830 le malo večja vas s približno 600 prebivalci, je danes največje mesto v Maroku, obenem pa tudi največje industrijsko in pristaniško središče države. Po podatkih iz leta 2009 naj bi namreč imelo 3,6 mio. prebivalcev, glede na neuradno statistiko pa naj bi jih bilo še enkrat več. Večina jih živi v revnih, neurejenih barakarskih naseljih. Manj kakovostne mestne četrti je moč najti tudi v samem mestnem jedru, pomešana so med širokimi bulvarji in velikimi belimi stavbami, ki združujejo evropsko in maroško tradicijo….

Cadiz

…Peti dan križarjenja Costa Fortuna svoj premec spet obrne proti španski obali; tokrat proti zahodni, atlantski….

Več si lahko preberete v 185. številki revije Val navtika.