Križarjenje po zahodnem Sredozemlju-1. del

Križarjenje po zahodnem Sredozemlju-1. del

Val 184

S potovalno agencijo Svet križarjenj

AVTOR Karmen Stanovnik
FOTO Karmen Stanovnik

Zamikalo je tudi nas. Križarjenje namreč. O tej, menda trenutno v svetu najhitreje rastoči turistični panogi smo že spomladi začeli razmišljati kot o opciji letnega družinskega dopustovanja/potovanja.

Tudi to leto smo si želeli videti nove kraje, se seznaniti z novimi kulturami, a do sedaj so takšna doživetja spremljala dolgotrajne vožnje na avtomobilskih sedežih, čakanja po letališčih, neprestano ubadanje s tem, kje bomo prenočevali in kaj bomo jedli. Navsezadnje znajo biti takšne stvari na težko pričakovanem oddihu tudi stresne….

…Odločitev torej pade. Pokličemo v Svet križarjenj in rezerviramo križarjenje po – kaj pa drugega kot – zahodnem Sredozemlju. Z mesti: Savona-Malaga-Casablanca-Cadiz-Lizbona-Valencia-Barcelona-Savona…

…Starejša člana se spopadava ob prvem potovanju s tako mogočno ladjo z drugačnimi skrbmi: Koliko prtljage je dovoljeno nesti na ladjo? Kje v pristanišču parkirati? Je potrebna večerna toaleta? … A zaposleni na Svetu križarjenj naju prijazno oborožijo z vsemi potrebnimi informacijami….

..Da bi na tako veliki ladji zboleli za morsko boleznijo, je malo verjetno, saj imajo ladje učinkovite stabilizatorje, ki do maksimuma ublažijo morebitno zibanje. Če se bolezen vendarle pojavi, so na recepciji na voljo brezplačne tablete proti slabosti….

…Prvo popoldne in drugi dan križarjenja preživimo na morju. To je čas, da se pomešamo med okoli 2.700 potniki, kolikor jih ladja Costa Fortuna sprejme, raziščemo njenih 12 palub in se seznanimo s ponudbo, ki jo nudi…

Malaga

..Peš se iz pristanišča v Malagi odpravimo do 1,5 km oddaljenega mestnega jedra. Najprej nas presenetijo kupi morskih odpadkov, nanesenih na valobrane, a kar je še hujše: med njimi so številne odvržene, bolehne muce – fanta jih naštejeta kar 15. Le strogim ladijskim pravilom se gre »zahvalit«, da katera ne postane slovenska »državljanka«! …

Več si lahko preberete v 184. št. revije Val Navtika.

Uresničite svoje želje! Pokličite potovalno agencijo Svet križarjenj na telefonsko številko: 01 542 31 34, jim pišite na elektronsko pošto: info@svet-krizarjenj.si; informacije so na voljo tudi na http://www.svet-krizarjenj.si.