KORČULA – Kraj, kjer se praznuje pol leta

KORČULA – Kraj, kjer se praznuje pol leta

AVTOR Karmen Stanovnik
FOTO Karmen Stanovnik, Julijan Višnjevec

Okoli 47 km dolgo ter med 5 in 8 km široko kopno sredi morja je dovolj veliko, da se ga po celini lahko »predela« v enem dnevu. Ta isti otok s 182 km dolgo obalo, razčlenjeno z nizom 96 zalivov in rtov, ter njegovimi 48 otočki, ki so kot sateliti pripeti nanj, se lahko v enem dnevu tudi obpluje. A Korčula, otok, o katerem teče beseda, si zasluži več kot le dan hitrega pregleda.

Položen severni in strm južni del
Severna obala Korčule ima plitko morje, je sorazmerno nizka, lahko dostopna in ima več naravnih, pred južnimi in vzhodnimi vetrovi zaščitenih krajev, ki so jim pripeli ime Korčula, Banja, Račišče, Vrbovica, Babina in Prigradica.
Južna obala otoka je bolj razgibana, mestoma strma, s panoramo norveških fjordov. Na nekaterih mestih se pečine dvigajo tudi 30 metrov nad morsko gladino. Sidrišča in zalivi Zavalatica, Rasohatica, Orlanduša, Pavja Luka, Pupnatska, Prižba in Grščica nudijo zavetje pred severnimi vetrovi, kraj Brna pa tudi pred južnimi.

Nazaj v prazgodovino

Na zahodnem delu otoka, na mestu, kjer se morje najgloblje zajeda v celino, je vzcvetelo po številu prebivalcev največje mesto na otoku, Vela Luka. Zaradi svojega položaja velja le-ta za pred vremenskimi dejavniki najbolj varen pristan na otoku. Zalive in otočke okoli Vele Luke krasijo bele kamnine, iz katerih so domačini zgradili svoje hiške. Če ste ljubitelj robinsonskega življenjskega sloga na kopnem, lahko katero izmed njih najamete, številne so tudi take, ki nimajo električne energije. Nad Velo Luko se nahaja znamenita jama Vela špilja, v tej ovalni dvorani se je že pred okoli 22.000 leti odvijala človeška aktivnost. Do jame se pride po okoli 2,5 km dolgi cesti z avtomobilom, sami se do nje sprehodimo čez hrib Pinski rat. Informativna tabla v jami nam postreže s podatki, da so pri dosedanjih izkopavanjih v 10-metrskih sedimentnih kamninah našli več deset tisoč različnih artefaktov: orožje, nakit, keramiko idr., ki datirajo v prazgodovino, stari in srednji vek. Tu izkopani okostji dveh odraslih oseb iz prazgodovinskega obdobja, ki so ju poimenovali Baba in Dida, danes počivata v Kulturnem centru v Veli Luki.

Rajski zalivi s turkiznim morjem in belim peskom

Južna obala otoka je bolj ali manj nedostopna, zato lahko tisti, ki iščejo mir in tišino, ti dve prvini najdejo v kateri izmed osamljenih uval. Številni za najlepšo plažo Korčule, ki jo je v vsej lepoti izklesala narava, smatrajo Pupnatsko Luko. V objektiv fotoaparata se iz tega malega fjorda, ki ga polni bistro morje, obroblja pa belo prodnato kamenje in nato bujna sredozemska vegetacija, ujame otok Lastovo, ki počiva vzporedno s Pupnatsko Luko.
No, so tudi taki obiskovalci tega otoka, ki se vedno znova vračajo na plažo Velo Pržino. Ta se nahaja prav na skrajnem vzhodnem delu Korčule in je s slabima dvema kilometroma najdaljša v Lumbardi –kraju, kjer so stoletja dopustovali korčulski plemiči in duhovniki. Zaradi drobnega peska in plitkega morja nanjo prisegajo predvsem družine z malimi otroki. Lumbarda nas pričaka z enim od najstarejših barvitih spomenikov v Evropi – kamnito ploščo Psefizmo, staro 2.300 let, ki priča o grški kolonizaciji otoka Korčule.A če nadaljujemo z najlepšimi plažami Korčule; prelepa je tudi laguna Žitna s turkiznimi barvami nedaleč od mesta Zavalatica. Po lepoti slovi še otoček Proizd, ki je v obliki amebe zasidran nedaleč od Vele Luke. Ogledalce je nekoč povedalo, da velja ena izmed tamkajšnjih plaž z belimi prodnatimi kamenčki in sinjim morjem celo za eno najlepših v hrvaškem Jadranu. A na vrhuncu poletja, ko na ta otoček vozijo turistične ladjice trume turistov, velik del romantike izhlapi v poletni vročini, zato je, tako kot to velja za vse navtične potepe, semkaj najbolje zapluti izven glavne sezone…

Več si lahko preberete v št. 228 revije Val navtika