KONFERENCA WORLD SAILING

KONFERENCA WORLD SAILING

Val215

Sprememba miselnosti in zaveza k trajnostnemu razvoju

AVTOR Jana Pines
FOTO arhiv Vasilij Žbogar

 

Mednarodna jadralna zveza je bila v preteklem letu deležna silne prenove, zdaj pa jo čaka še korenita vsebinska preobrazba. Vodilni na konferenci World Sailing so se namreč odločili nanovo opredeliti osebnost panožnega združenja in slediti politiki trajnostnega razvoja, kar je bila tudi rdeča nit novembrske konference v Barceloni.

Skrivnost uspešne športne organizacije so dobro zastavljena ideja, jasno razdelana strategija in ravno prava mera tradicije oziroma novosti. To je v preteklem letu spoznala tudi okostenela mednarodna jadralna zveza, ki je v želji po pozitivnih spremembah na novo definirala svoje vrednote in vizijo. Gradnjo prepoznavnejše podobe je začela z modernejšim videzom spletne strani, logotipom, primernejšim za digitalne animacije, in preimenovanjem iz International Sailing Federation (ISAF) v World Sailing.

Eden izmed večjih izzivov, ki jo zdaj čaka, je umeščanje jadranja kot športa in popularizacija le-tega. Snovalci strategije načrtujejo pridobiti naklonjenost fragmentarne globalne javnosti s promocijo sinergije športa, tehnologije in naravnih sil, sestavni del nadgradnje pa bo spodbujanje družbenoodgovornih dejavnosti. Prizadevali si bodo za izvajanje trajnostnih tekmovalnih dogodkov, ki bodo pustili pozitivno zapuščino naravnemu pa tudi družbenemu okolju.

»Voda je naše igrišče, zato se dobro zavedamo pomena neokrnjenosti okolja, v katerem tekmujemo. Večina jadralcev je močno družbeno ozaveščenih in želijo biti dejavniki pozitivnih sprememb, kajti naša dolžnost je ohranjati dinamično ravnovesje med človekom in vodnim ekosistemom,« so na sestanku v Barceloni razgrnili marketinški načrt predstavniki World Sailinga, ki računajo, da bodo s to zasnovo k sodelovanju pritegnili enako misleča podjetja, katerih sestavini poslovne strategije sta družbena odgovornost in trajnostni razvoj.

Croce ostal brez drugega mandata
Kako zelo si jadralska skupnost želi sprememb, so pokazale tudi predsedniške volitve, na katerih sta se poleg sedanjega predsednika, Carla Croceja, za najvišji položaj potegovala še Danec Kim Andersen in Kanadčan Paul Henderson. Slednji je v prvem krogu zbral 11 glasov, Croce jih je dobil 43, Andersen pa 44, iz česar je bilo možno sklepati, da bodo države, ki so sprva podpirale Hendersona, v nadaljevanju glasovale za novo možnost. Napovedi so se kmalu izkazale kot pravilne, saj se je 52 delegatov v drugem krogu opredelilo za Andersona, medtem ko je postal Croce s 46 glasovi prvi predsednik WS, ki mu ni bil zaupan drugi mandat.

Čustvena moč športa
V sklopu konference je bila tradicionalno organizirana tudi slavnostna večerja, na kateri sta bila razglašena najboljši jadralec in najboljša jadralka preteklega leta. Izmed desetih kandidatov, ki so se s serijo izvrstnih rezultatov uvrstili v ožji izbor, so slavili tisti, ki so najbolje nagovorili čustva javnosti. V moški konkurenci je bil to 54-letni dobitnik zlate olimpijske medalje, Santiago Lange, pri ženskah pa olimpijski prvakinji razreda 470, Hannah Mills in Saskia Clark. …

Več si lahko preberete v 215. št. revije Val navtika.