Koncept superjahte »Centerfold«, gre za prvi NFT projekt v industriji superjaht?

Koncept superjahte »Centerfold«, gre za prvi NFT projekt v industriji superjaht?

FOTO Studio Nuvolari Lenard

Oblikovalski studio Nuvolari Lenard, poznan po oblikovanju cele vrste sedaj že legendarnih superjaht,  je decembra lanskega leta predstavil koncept 202m dolge superjahte poimenovan »Centerfold«. Gre za prvi koncept v industriji, ki je bil narejen po obratnem kopitu, kot je navada. Običajno studi naredi koncept, klient ga zgradi, nato pa nastanejo različni vizuali (fotografije, video,…) plovila v naravnem okolju, trenutek resnice, kjer pride (ali ne pride) oblikovanje do polnega izraza. Pri studiu Nuvolari Lenard, pa so proces želeli obrniti, zato so se povezali z svetovno znanim fotografom in ustvarjalcem zgodb, Jarmo-m Pohjaniemi. V ustvarjalnem procesu je z svojim občutkom in znanjem o kotih, svetlobi, umeščenost v prostor prispeval že pri samem razvoju oblike in tako nanjo občutno vplival.  Koncept sam predstavlja trenutno največjo superjahto, z megalomanskimi 16.800 GT izpodriva, ki pa bila zgrajena v skladu z najstrožjimi okoljevarstvenimi zahtevami, obenem pa omogočala hitrosti do 35 vozlov.

Pojavile pa so se že govorice, da projekt presega okvire običajnega koncepta in posega v sfero sodobne digitalizacije- projekt naj bi bil prvi v industriji, ki bo na voljo v obliki NFT. Gre za tehnologijo digitalnega lastništva, ki temelji na tehnologiji »blockchain«, in je vedno bolj popularna kot zaščita digitalnih sredstev (na primer umetnin). Če so govorice resnične, to pomeni, da bo projekt v takšni ali drugačni obliki v bližnji prihodnosti verjetno na voljo preko spletne dražbe, na kateri bo lahko sodeloval vsakdo, tudi vi.

Če so govorice resnične se bo kmalu pokazalo, za sedaj pa lahko zaključimo z besedami Dana Lenard-a: » V arhitekturi, avtomobilskem oblikovanju ali kiparstvu, se predmet/objekt porodi iz uma njegovega ustvarjalca, ki v fizični obliki upodablja, kar vizualizira v svojem umu. In če nimamo sreče, da bi si to zgradbo ali umetniško delo lahko ogledali osebno, je naslednji odličen način, da to doživimo, s fotografijo in videografijo. V tem primeru vam je ta predmet predstavljen skozi oči fotografa, z njegovim nadzorom nad svetlobo, koti, situacijo in tako naprej. Fotografovo delo je razširitev –ali ojačitev– prvotnega ustvarjalčevega procesa.«