Kon tiki 635

Kon tiki 635

Val 141

Novost

AVTOR Marko Čurin
FOTO Marko Čurin

Verjetno vsi malo podcenjujemo izdelovalce plovil na Kitajskem a je potrebno poudariti, da njihove pridne roke samo v eni ladjedelnici izdelajo toliko gumenjakov kot celotna severna Italija. Kon Tiki prihaja iz te ladjedelnice, ki leži v pokrajini Guangzhou. Italijanski oblikovalski studio je poskrbel za moderen izgled in plovne lastnosti, slovenski lastnik in naročnik blagovne znamke za izboljšave in posebne želje, francoski material in evropska oprema pa za kakovost. Tako je nastala serija gumenjakov s poliestrskim dnom performance in z zložljivim dnom iz aluminija eco. Paleta modelov sega od 245 do 900 centimetrov in od 220 do 425 centimetrov dolžine.

Tokrat nam morje ni bilo naklonjeno, saj je bilo primerno le za preizkus manevrskih sposobnosti in doseganje najvišjih hitrosti. Za boljšo oceno plovnih lastnosti bi vsekakor potrebovali bolj razburkano morje, ki pa ga včasih žal ni mogoče pričarati.

Nekaj ostrejših manevrov je odkrilo dobro in lahko vodljivost ter gibčnost na voznikove želje. Globoko in dovršeno poliestrsko dno nam je omogočilo, da smo pri polni hitrosti izvajali ostre zavoje, ne da bi čoln pri tem odnašalo iz smeri.

Na koncu bi omenil, da se moramo znebiti predsodkov, če je kot izdelovalka napisana Kitajska. Podrobnosti so premišljeno izvedene, vsi elementi so vijačeni, dobro in estetsko izdelani, oblika je moderna in v toku s časom. Vsestranska uporabnost čolna, dostopna cena, bogata standardna in številčna dodatna oprema bodo nedvomno premamili marsikaterega modernega navtika, ki so mu tovrstni čolni, nizka cena vzdrževanja in preprost transport pisani na kožo.