Komiške “Beštije” (Big game in vse okoli dogajanja na Visu)

Komiške “Beštije” (Big game in vse okoli dogajanja na Visu)

Val202
AVTOR Robert Renninger
FOTO Robert Renninger

Tradicionalno tekmovanje v lovu na veliko ribo na otok Vis vsako leto pripelje večje število obiskovalcev, tekmovalcev in ribičev, ki jih zanimajo tovrstni dogodki. Vedno se odvija v drugi polovici julija, odvisno seveda od tega, kdaj se tune, ki so glavna lovna atrakcija, vrnejo v Jadransko morje iz Sredozemlja oziroma Atlantika. Od tam odplavajo konec maja in junija, da bi izlegle jajčeca in s tem sklenile življenjski krog razmnoževanja. Logično je, da se najprej vrnejo na južni del Jadrana, ki je bližje vhodu s smeri Sredozemlja. Kasneje se vsak dan bolj pomikajo proti severu – v letošnji poletni sezoni je bila denimo prva riba ulovljena nekaj dni za tisto v Komiži. Dobra organizacija pod vodstom »big game kluba Croatia« iz Splita, 50 tekmovalnih ekip, ki lahko štejejo največ štiri člane, med njimi mi z rekordom, z osmimi ljudmi na barki, med katerimi so štirje tekmovalci in štirje gostje. Zagotovljena zabava!

Vsak član je zadolžen za določeno opravilo na barki. Hvala bogu – vsaj nisem nekaj dni pral posode.

Nekaj dni pred tekmovanjem smo z Draženom in Martinom iskali dobre pozicije, ujeli nekaj lepih primerkov tune in jih seveda spuščali nazaj v morje ali kot temu rečejo, jih lovili po sistemu t. i. catch&release. Tako smo se za tekmovanje kar se da dobro pripravili.

Seveda ni rečeno, da v tunolovu zmaga tisti, ki pozna dobre pozicije. Big game je šport, lov na veliko ribo, ki se danes giblje tukaj, jutri daleč stran. To so pelagične ribe, ki plavajo z veliko hitrostjo, ki so stalno v iskanju hrane in tam, kjer je tega dovolj, so možnosti za ulov dobre. Plivarice te dni na lokaciji, kjer bo tekmovanje, lovijo dobro, predvsem sardele in inčune, tako da zna na tekmovanju biti pestro. …

Več si lahko preberete v naslednji, 202 št. revije Val navtika.