Kočevsko jezero se odpira jadralcem

Kočevsko jezero se odpira jadralcem

Val 151
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Zadnjo majsko nedeljo je z jadralci oživelo Kočevsko jezero. Končno, so dejali mnogi Kočevci, in kar nekaj radovednežev je prišlo na svečano odprtje prvih pomolov in pristana za manjša plovila.

Najprej pa nekaj besed o jezeru. Večini se zdi čudno, da o jezeru v okolici Kočevja niso ničesar slišali v času šolanja. Seveda, šolski učbeniki še ne sledijo spremembam, ki so se zgodile v tem delu Slovenije. Verjetno pa ste kdaj brali, da je bil v Kočevju dokaj velik rudnik rjavega premoga, ki pa so ga zaradi izčrpavanja počasi začeli zapirati, kar se je zgodilo v šestdesetih letih. Rudnik je imel poleg jamskega kopa tudi dnevni kop in v dolgih letih eksploatacije je nastala velika in globoka kotanja, ki jo je po zaprtju počasi začela polniti sveža voda, ki je in še vedno priteka po podzemnih poteh iz okoliških hribov. V nekaj letih je voda kotanjo popolnoma zapolnila, višek vode pa od 1978 odteka v bližnjo reko.

Jezero meri okoli 40 hektarjev in je najgloblje nekaj čez 30 metrov. Voda je izjemno čista, v poletnih mesecih pa zaradi kopalcev ob bregu malo skali in je črnikasta. Da je voda čista, pove tudi podatek o bogatem ribjem zarodu in ne nazadnje tudi to, da tam živijo potočni raki.

Kar zadeva jadralce, je pomembno to, da je jezero idealnih mer za regate, saj je nepravilne okrogle oblike in je moč jadrati v vseh smereh, odvisno od vetra. Brezvetrja skorajda ni, saj je lokacija jezera nekoliko dvignjena in vselej vsaj malce vleče. Močnejši veter je iz smeri jugozahoda pred spremembami vremena, z zahoda pa pred nevihtami. Pozna se tudi vpliv burje, ki je bistveno šibkejša, kot na morju, je pa je dovolj za prijetno jadranje. Vsekakor pa veter (razen med nevihto) ni nikoli tako močan, da bi bilo jadranje oteženo, ampak je še vedno v mejah užitka. Torej, če je napoved vremena ob morju jugo ali burja, tu zagotovo tudi piha. Morda le izurjeni jadralci na deskah ne bodo našli pravih užitkov. Zato pa je kot nalašč in idealno za začetnike, saj ni bojazni, da bi ga kam odneslo, največ v ločje na bregu.

Sedaj so na delu jezera uredili lične lesene pomole za privez manjših plovil. Predlagamo, da se uredi še primerna klančina, ker so bregovi prestrmi za prenašanje plovil, čeprav so ta majhna in relativno lahka. Vsekakor je sedaj na posameznih entuziastih iz Kočevja in okolice, da se ustanovi jadralni klub. Pogoji za učenje mladih jadralcev so naravnost idealni in škoda bi bilo, da takšen naravno-umetni biser ostane neobrušen.