Ko riba vrne udarec   

Ko riba vrne udarec   

Val 237
AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

Ribolov na odprtem morju niso samo velike in kapitalne ribe ter kulinarične pustolovščine, ki sledijo težko prigaranim ulovom. Ribolov na odprtem morju so med drugim tudi veliki, rjasti trnki, zapičeni v prst, roko, nogo, nos, oko in še kaj.

Moja največja skrb med prečenjem Atlantika niso bile morebitne tehnične težave z jadrnico, pomankanje pitne vode ali nepredvidljivost vremena. Za vse to se vselej najde rešitev ali vsaj prilagoditev. Kar se mi je noč in dan podilo po mislih, je nesreča z velikim, rjastim trnkom. Poleg jadranja je bil ribolov s panulo glavna neprestana zaposlitev tekom dolgih dni in noči. To pomeni stalno rokovanje z velikimi vabami in trnki in seveda divjimi otepajočimi se ribami na stalno zibajoči se jadrnici. Umetne vabe so opremljene z velikimi enojnimi ali trojnimi trnki z zalustmi, ki grenijo življenje ujetim ribam. A velik trnek lahko kaj hitro resno zagreni življenje tudi ribiču.

Pred leti smo z dvema jadrnicama pluli iz Istre proti Malti. Dobesedno sredi Jadrana ekipa na drugi jadrnici do krme privleče tuno, težko okoli 10 kg. Adrenalin, živčnost, nekaj neizkušenosti, par viskijev in gaf/kljuka, s katero sicer veliko ribo ob plovilu zatakneš in potegneš v kokpit, pade v morje. Divjo tuno bi se naj z roko zgrabilo za glavo in tako konča na barki. A roka pomotoma zgrabi vabo v tuninem gobcu, en od dveh velikih trnkov konča globoko v dlani, tuna pobegne, človek v morju ujet na trnek … Na našo jadrnico prejmemo VHF klic, da je situacija pod kontrolo, a veliki trnek noče iz dlani. Z barkama zaplujemo bok ob bok, pozno junijsko popoldne je že, maestral pojenja, a valovi ostajajo. Skočim z naše na njihovo barko, da preverim stanje pacienta…

Več si lahko preberite v zadnji številki reviji Val navtika 237.