KingCat 51

KingCat 51

Val 237
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO JustinYacht Design

Slovenski navtični arhitekt, poznan predvsem po projektih hitrih jadrnic, je tokrat za naročnika z Daljnega vzhoda zasnoval motorni katamaran KingCat 51. Če bi v Sloveniji imeli hram navtične slave, bi bil Andrej Justin s svojimi kreacijami zagotovo že med nesmrtnimi posamezniki, ki so s svojim delom za vselej pustili sled v slovenski navtični industriji. A ga nimamo, hrama seveda! Imamo pa Andreja, ki je po znanju prišel ob bok velikim imenom jadranja, kot so Russell Coutts in drugi, še bolj pomembno pa je, da je malim ladjedelnicam in številnim posameznikom pomagal pri realizaciji njihov idej.

Če bi na grobo razdelili delo pri snovanju plovila, bi najprej potrebovali navtičnega arhitekta ali ladijskega inženirja, da bil nam izračunal podvodni del trupa plovila. To je potrebno ne glede na to ali smo si omislili jadrnico ali motorno plovilo. Potem bi potrebovali še dizajnerja. Ta bi se osredotočil na zunanji videz plovila in vse linije nad vodno linijo. Tukaj je vedno veliko idej! Potem bi potrebovali še notranjega oblikovalca, da bi uredili prostore itn.

Andrej Justin se še najbolj ukvarja s podvodnim delom in učinkovitostjo trupa, čeprav je pri projektu KingCat 51 projektiral prav vsako podrobnost, vključno z dizajnom. Da zna zasnovati učinkovit trup motornega plovila, je dokazal že pri različici Seafaring 44. Trup, ki temelji na učinkovitem izkoristku, majhnem trenju in posledično nizki porabi goriva oziroma zavidljivem dosegu plovila je njegova stvaritev…

Več o projektu si lahko preberete v reviji Val navtika št. 237.