Kardis K7 eros

Kardis K7 eros

Val 137

Dodana vrednost

AVTOR Marko Čurin
FOTO Marko Čurin

Podjetje Kardis je bilo ustanovljeno pred kratkim, vendar je lastnik stari maček s 30-letnimi izkušnjami v izdelavi gumenjakov in navtiki nasploh. Lastnik Andrea Cardinetti je ljubiteljem gumenjakov znano ime predvsem iz podjetja SACS, kjer je pustil svoj neizbrisen pečat. Poti se včasih prekrižajo in naneslo je, da se je odločil nadaljevati samostojno pot in unovčiti svoje inovativne ideje, ki so ga v starem podjetju že utesnjevale. Tako se je rodila nova generacija gumenjakov. Osem modelov bo zaokrožilo paleto, od tega so štirje že na trgu (K7, K8, K10 in K12), K6 prihaja marca, K5 in K15 pa v poletnem obdobju.

Vstop na čoln olajša poliestrska premčna stopnica, ki pa na žalost ni dovolj velika, da bi omogočila udoben in varen korak. Lahko bi bila širša in manj gladka. Opremljena je z dvema bitvama za privez. Na njej sta še vodilo sidrne vrvi iz nerjavnega jekla in navojni del električnega sidrnega vitla.

Iz premca se spustimo na stopnico, ki se razprostira preko notranje širine premca in pod seboj skriva večjo in globoko komoro za spravilo prtljage. Za njo sta levo in desno še dve daljši komori za dodatno opremo. Posebnost notranjosti čolna je ta, da so pohodno površino pomaknili globlje in s tem dobili nižje težišče. V premcu je zato veliko manevrskega prostora. Če potrebujete večje, izdatno oblazinjene ležalne površine, jih lahko pridobite z namestitvijo debelejše vodoodporne lesene plošče, ki jo zelo dobro držijo vodila na dnu in ob straneh notranjega dela. Ta plošča pod seboj skriva nosilec za nogo, zato jo lahko uporabimo kot mizo.

Prvič sem se srečal s čolnom izdelovalca Kardis in bil prijetno presenečen. Italijani vedno znova dokazujejo, da so mojstri na svojem področju v primerjavi z Angleži, ki so mimogrede največji izdelovalci gumenjakov v Evropi. Italijani znajo združiti všečno obliko, barvne kombinacije in dobre plovne lastnosti, česar pa za Angleže ne moremo trditi. Pri njih so pomembne samo plovne sposobnosti. Motor Mercury Verado je ponovno navdušil in se oddolžil z zvrhano mero moči in prijaznosti do ušes. Čoln je še kako vreden svojega denarja, ker ima skoraj vse, kar moderen navtik potrebuje. Sposoben je pluti v težkih razmerah in je primeren kot potovalni družinski čoln za premagovanje daljših razdalj med otoki. To dokazuje tudi dejstvo, da premore 250-litrski rezervoar za gorivo, zato pogosti obiski bencinskih črpalk niso potrebni. Čoln pride do kupca popolnoma opremljen in vas ne more presenetiti droben tisk. Navdušen sem bil nad izdelavo v notranjosti (dvojni kalup), odličnim vzmetenjem sedeža in premičnim zaščitnim steklom. Oblazinjenje je rdeče, mehko in voljno. Vsekakor oblikovalski cukrček.